USAID va dona R.Moldova echipament de urgenţă pentru combaterea gripei aviare
Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) va dona R.Moldova un lot de echipament de urgenţă pentru combaterea gripei aviare.
Valoarea totală a donaţiei, care se va efectua până la sfârşitul lunii martie curent, se estimează la 34 mii USD. Echipamentul conţine o trusă de laborator, 2250 seturi de echipament personal de protecţie şi 40 seturi de decontaminare.
Donaţia din partea USAID a constituit subiectul unei întrevederi a ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, cu Şeful Interimar USAID/Moldova, Michael Burkly.
Potrivit Oficiului Internaţional de Epizootii, maladia a fost înregistrată anul curent în 54 de ţări ale lumii, ultimele focare fiind înregistrate în ţări asiatice, africane, în Ungaria, Rusia şi Marea Britanie. Din ţările cu care R. Moldova întreţine relaţii economice şi în care s-au înregistrat cazuri de gripă aviară, a fost sistat temporar importul producţiei avicole, materialului germinativ (pui de o zi şi ouă pentru incubaţie). Întreprinderile avicole sunt trecute la sistemul strict închis de funcţionare, iar cetăţenii sunt atenţionaţi de medicii veterinari privind creşterea izolată a păsărilor pentru evitarea contactului cu păsările migratoare.
Serviciul Veterinar şi întreprinderile avicole din republică sunt în stare de alertă, în legătură cu riscul eventualei apariţii a focarelor de gripă aviară. Acestea au fost dotate cu echipament, utilaj şi dezinfectanţi pentru eradicare, în caz de apariţie, a maladiei.
Direcţia Medicină Veterinară colectează zilnic informaţia despre situaţia epizootică privind gripa aviară din toate raioanele. Serviciul Sanitar Veterinar de Stat, în comun cu autorităţile publice locale, desfăşoară o activitate permanentă de depistare a păsărilor bolnave sau pierite, domestice şi sălbatice, cu ulterioara prelevare a probelor de laborator. Până în prezent au fost testate 10590 probe, inclusiv 9293 probe au fost testate serologic. Prin metoda cromotografiei rapide pe tampoane trahiale şi cloacale, au fost efectuate 531 testări pentru depistarea prezenţei antigenului viral.
Cu suportul financiar al UNICEF şi USAID, au avut loc cursuri de instruire la tema prevenirea gripei aviare şi distribuite pliante privind profilaxia maladiei. Cu suportul Băncii Mondiale, în cadrul proiectului „Controlul gripei aviare, pregătirea în cazul pandemiei şi activităţile de răspuns” sunt procurate echipament de protecţie şi de dezinfecţie, precum şi substanţe dezinfectante. De asemenea, a fost stabilită amplasarea a 2 laboratoare satelit la Drochia şi Cahul.