USAID acordă 950 de mii de dolari pentru accelerarea diversificării exporturilor de fructe

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională va oferi în continuare prin intermediul proiectelor sale sprijin strategic sectorului de fructe din Republica Moldova pentru a asigura competitivitatea și sustenabilitatea acestuia. Este vorba despre o nouă finanțare, în mărime de 950 de mii de dolari, pentru accelerarea diversificării exporturilor și integrarea sectorului fructelor din Moldova pe piețele occidentale, transmite IPN.

„Un partener de bază al USAID în dezvoltarea sectorului de fructe este Asociația Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct. Suportul oferit asociației, începând cu anul 2007, a contribuit substanțial la dezvoltarea capacităților producătorilor de fructe, implementarea noilor tehnologii de producere, plantarea de noi soiuri de fructe și investiții în infrastructura post-recoltare, ambalaje etc. Sursele oferite de USAID au contribuit la promovarea fructelor la nivel internațional prin participarea la cele mai importante expoziții, misiuni de faceri, vizite de studiu și la dezvoltarea și promovarea brandului pentru fructelor moldovenești „Moldova taste makes the difference””, se arată într-un comunicat de presă.

Șeful Misiunii USAID, Jeff Bryan, a declarat că Agenția este mândră de etapele impunătoare de diversificare a pieței pentru fructe realizate cu sprijinul activităților de grant implementate de Moldova Fruct. „Pe parcursul anilor, USAID a oferit sprijin extins producătorilor agricoli moldoveni în eforturile lor de a-și reduce dependența de piețele tradiționale și a accesa piețele occidentale. Asociația Moldova Fruct rămâne un partener cheie al USAID în acest demers și suntem mândri de obiectivele pe care le-am atins împreună. Această nouă finanțare de 950 de mii de dolari are ca scop accelerarea diversificării exporturilor și integrarea sectorului fructelor din Moldova pe piețele occidentale”, a notat Jeff Bryan.

„Moldova Fruct și membrii săi sunt recunoscători poporului american pentru ajutorul acordat prin intermediul proiectelor USAID. Dezvoltarea sectorul de fructe aduce nu doar profit statului și producătorilor, dar contribuie la dezvoltarea comunităților rurale, asigurând cu locuri de muncă un număr mare de locuitori din satele Moldovei”, a spus directorul executiv a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, Iurie Fală.

În 2023, Moldova a devenit cel mai mare exportator de prune proaspete din emisfera nordică (78 de mii de tone), dintre care 76% au ajuns în Uniunea Europeană. În sezonul 2022-2023, pentru prima dată, livrările de struguri de masă către piețele occidentale le-au depășit pe cele către Uniunea Economică Eurasiatică. În același timp, volume semnificative de mere moldovenești sunt expediate în containere maritime către piețe îndepărtate, cum ar fi Orientul Mijlociu, Israel și India.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.