Urnele de vot destinate secţiei electorale din satul Corjova au fost sechestrate de vameşii transnistreni
Urnele de vot destinate secţiei electorale din satul Corjova, raionul Dubăsari, au fost sechestrate de către vameşi transnistreni, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al Asociaţia Promo-LEX, organizaţie care monitorizează procesul electoral în regiunea transnistreană.
Automobilul ce transporta două urne de votare destinate secţiei de votare nr. 5 din Corjova (circumscripţia nr. 15 Dubăsari) a fost oprit joi, 19 martie, la postul vamal din apropierea satului Pohrebea, raionul Dubăsari. Primarul de Corjova, Valeriu Miţul şi şoferul automobilului, Oleg Cernatu, au fost reţinuţi timp de câteva ore la hotarul transnistrean. Vameşii transnistreni au calificat urnele drept contrabandă şi agitaţie electorală şi le-au confiscat.
Asociaţia Promo-LEX, membră a Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte 2009, a condamnat acţiunile colaboratorilor structurilor vamale ale administraţiei de la Tiraspol şi a solicitat autorităţilor constituţionale să întreprindă toate acţiunile legale paşnice pentru restituirea în cel mai scurt timp a urnelor sechestrate.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, susţine că autorităţile moldovene vor depune toate eforturile pentru ca în Corjova totuşi să se desfăşoare alegeri. Cican afirmă că ştie despre reţinerea urnelor de votare. CEC aşteaptă o plângere oficială în acest sens pentru a sesiza, ulterior, toate organismele internaţionale implicate în soluţionarea conflictului pentru a oferi protecţia necesară în vederea organizării alegerilor.
Situaţia privind desfăşurarea alegerilor în Corjova a fost examinată şi la şedinţa Comisiei Unificate de Control. Reprezentanţii Tiraspolului au calificat drept provocare tentativa de deschidere a secţiilor de votare în această localitate, pe care ei consideră că ar fi în componenţa Transnistriei.
Jurisdicţia asupra satului Corjova este disputată între autorităţile centrale de la Chişinău şi autorităţile regionale de la Tiraspol.
Alegerile locale din Corjova din 3 şi 17 iunie 2007 au eşuat din cauza că forţele separatiste au blocat desfăşurarea scrutinului. Atunci mai mulţi săteni implicaţi în procesul electoral, dar şi poliţişti au fost molestaţi de miliţia transnistreană, care a descins în număr mare în localitate distrugând totodată şi rechizitele electorale. A fost pentru prima dată când o secţie de votare a fost închisă cu forţa. În timpul alegerilor parlamentare din 2005, autorităţile transnistrene au blocat tentativele de a desfăşura alegeri cu urne mobile pentru alegătorii la domiciliu, iar în 2003, secţia de votare pentru Corjova a fost deschisă în satul vecin Cocieri aflat sub controlul Moldovei.