Dosarul penal în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe trei capete de acuzare, a ajuns pe masa magistraților. Este vorba despre abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații, transmite IPN.
Procuratura Generală precizează că abuzul de serviciu a fost săvârșit în interesul unei organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare. Ca urmare, bugetului public național i-a fost cauzat un prejudiciu de 869 de milioane lei. Coruperea pasivă s-ar fi manifestat prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63 de milioane de lei.
Lui Alexandr Stoianoglo i se mai incriminează că nu ar fi inclus intenționat în declarația de avere și interese personale faptul că soția sa, începând cu data de 5 ianuarie 2021, este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina.
Pe banca acuzaților au fost trimiți și doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale cărora le este incriminat că au acționat împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare.
Examinarea cauzei penale în fond urmează să aibă loc la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Concomitent, Procuratura Anticorupție efectuează în continuare urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat Alexandr Stoianoglo. Dosarele se referă la abuzul de serviciu comis în calitate de ex-președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia.
Alexandr Stoianoglo, care în prezent se află sub control judiciar, a fost reținut în octombrie anul trecut. Mai devreme, a fost finalizată urmărirea penală pe un alt capăt de acuzare – depășirea atribuțiilor de serviciu.
Procurorul general suspendat pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare.