Urmărirea penală în dosarul de învinuire a șapte bărbați de pregătirea dezordinilor în masă a fost terminată. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), membrii grupului criminal organizat trimiși pe banca acuzaților au identificat și instigat mai multe persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, organizați de către membrii grupului în așa numite „grupe speciale”, transmite IPN.
Procurorii precizează că bărbații au vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani și dețin cetățenie moldovenească. Aceștia își au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei din ei au mai avut abateri , fiind investigați pentru furt și jaf. Organizatorul are 40 de ani și este din Bălți. Acesta deține și cetățenia altui stat, în care lucra până la revenirea în Moldova.
„Erau remunerați atât învinuiții (unii a câte 1000 lei pe zi), cât și cei recrutați de ei. Aceștia din urmă, deci, erau predispuși să comită infracțiuni și ilegalități. Mai mult, membrii grupului i-au instruit în prealabil despre modalitatea de acționare violentă în timpul manifestației. Ulterior, învinuiții au organizat deplasarea acestora în municipiul Chișinău precum și cazarea lor în apartamente în două sectoare ale capitalei. Dezordinile în masă cu privire la care oamenii legii dețin probe că învinuiții le pregăteau pe parcursul lui 2023 urmau să fie implementate inclusiv pe fundalul acțiunii de protest din ziua de duminică, 12 martie curent. Acum, urmare a terminării urmăririi penale, procurorii vor trimite dosarul în judecată, pentru examinare în fond și pronunțarea sentințelorˮ, a precizat PCCOCS.
Învinuiții până în prezent sunt în custodia statului, urmare a demersurilor procurorilor, satisfăcute de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Potrivit legii, participarea la dezordini în masă se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani. Investigațiile în dosarul de bază continuă, timp în care cei vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
La solicitarea procurorului PCCOCS, cei șapte reținuți au fost plasați în luna martie în arest preventiv. Măsura a fost aplicată pentru un termen de 30 de zile, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Aplicarea arestului a urmat reținerii lor la locul faptei, de către ofițerii Inspectoratului național de investigații și Direcției generale urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției, cu sprijinul angajaților „Fulger”, în timp ce întreprindeau acțiuni de destabilizare în masă în Chișinău.