În urma alegerilor pentru Parlamentul European, care au avut loc pe parcursul săptămânii trecute, pentru Republica Moldova lucrurile nu s-au schimbat în niciun fel. Ba din contra, s-a statuat status quo-ul care plasează Moldova într-o situație problematică. De această părere este fostul deputat Valeriu Munteanu. Potrivit lui, retorica în ceea ce privește imposibilitatea extinderii Uniunii Europene se va menține și cetățenii din Republica Moldova trebuie să înțeleagă clar acest lucru. Declarația a fost făcută în platoul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.
„Exact aceeași guvernare va exista la nivelul UE care v-a transmite aceleași mesaje – UE nu se extinde, trebuie să rezolve problema cu euroscepticismul. (...) De aceea, pentru mine, de astăzi este schimbată total paradigma de gândire pe care trebuie să o aibă politicienii din Republica Moldova și trebuie să fie foarte sinceri și să spună că în următorii cinci sau poate chiar zece ani nu există absolut nicio perspectivă de integrare a Republicii Moldova în UE. De aceea, soluția unică care există pentru Basarabia este unirea cu România”, spune Valeriu Munteanu.
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Valeriu Ghilețchi nu crede că partidele din Republica Moldova au avut mize foarte înalte față de alegerile în Parlamentul European. Potrivit lui, aceste alegeri nu au un impact direct asupra guvernării oricărei țări din UE, nemaivorbind de Republica Moldova.
În opinia lui Valeriu Ghilețchi, și criza politică din țară ar fi putut să motiveze oamenii să iasă în număr mare la vot, dar și Acordul de Asociere pe care Republica Moldova îl are cu UE. „Presupun că nu s-a anticipat acest număr mare de votanți. Puteau fi deschise mai multe secții și cabine ca oamenii să poată vota. Este îmbucurător că au participat mulți oameni la aceste alegeri”, a menționat el.
Expertul în politici publice Ștefan Gligor consideră că în pofida faptului că dreptul la vot a fost obstrucționat în Republica Moldova, s-au înregistrat rezultate istorice când populismul nu-și mai are loc și oamenii au decis să se expună și să schimbe lucrurile. „Avem o schimbare radicală în Ucraina, există așteptări mari, să vedem ce va fi acolo și iată că suntem în pragul unei mari schimbări și în România. Mă bucur pentru această schimbare în context regional, sunt noutăți foarte bune”, a menționat Ștefan Gligor.
Potrivit rezultatelor parțiale furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) din România, Partidul Național Liberal a obținut un scor de 26,35% , Partidul Social Democrat - 23,16% , iar Alianța 2020 USR-PLUS a obținut 21,24%. De asemenea, formațiunea Pro România, pe listele căruia a candidat și vicepremierul în exercițiu Iurie Leancă, a obținut 6,77% din sufragii, Uniunea Democrată Maghiară - 6,19%, Partidul Mișcarea Populară - 5,64% și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților a obținut 4,13%.