Uniunea Pensionarilor din Moldova cheamă cetăţenii să vină la protestul din 24 aprilie

Uniunea Pensionarilor din Moldova susţine dezideratele Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” şi îndeamnă pensionarii, dar şi întreaga populaţie, să vină la protestul din data de 24 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Într-o conferinţă de presă la IPN, membrii uniuni şi-au exprimat îngrijorarea faţă de degradarea situaţiei politice, economice şi sociale din ţară. Aceştia consideră că singura soluţie pentru a scoate statul din captivitate este desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu referendumul constituţional republican iniţiat de grupul de iniţiativă al Platformei DA.

De asemenea, membrii Uniunii Pensionarilor şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că ancheta în cazul furtului de miliarde din sistemul bancar a rămas fără finalitate, iar banii sustraşi au fost transformaţi în datorie de stat. Pensionarii solicită realizarea unei investigaţii internaţionale pe marginea fraudei bancare. Totodată, aceştia cer majorarea pensiilor şi demonopolizarea surselor mass-media.

Preşedintele Uniunii Pensionarilor, Victor Leancă, a declarat că guvernarea a eşuat în procesul de realizare a unui dialog cu societatea civilă. În opinia sa, partidele politice de la guvernare nu-şi onorează angajamentele faţă de cetăţeni, „aducând toate instituţiile statului în stare de disfuncţionalitate în raport cu cetăţenii”.

Un alt membru al Uniunii, doctorul habilitat în medicină, Vladimir Popa, a spus că şi în sistemul medical sunt multe probleme. Potrivit lui, finanţarea pentru acest sector este foarte mică, iar baza tehnico-materială a instituţiilor medicale lasă de dorit. Vladimir Popa a subliniat că tot mai multe cadre medicale emigrează, iar în ţară rămân tot mai puţini medici care ar putea avea grijă de populaţie. În opinia sa, pentru a rezolva aceste probleme este necesară depolitizarea insituţiilor medicale şi schimbarea guvernării, prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu referendumul solicitat de Platforma DA.

Preşedintele Uniunii Pensionarilor din raionul Hânceşti, Constantin Mitachi, a spus că ţara se află într-o criză acută şi doar schimbarea guvernării poate soluţiona această problemă. „Avem oameni care mor de foame într-o ţară agrară. Preţurile au crescut înzecit, pensiile sunt mizere”, a subliniat Constantin Mitachi.

Pensionarul şi combatantul Nicolae Bârlădeanu a declarat că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, însă întâi de toate ar trebui să fie publicate datele recensământului, pentru a nu permite fraude la următorul scrutin. De asemenea, acesta a subliniat că protestatarii şi combatanţii nu vor părăsi PMAN, până când guvernarea nu va declara alegeri parlamentare anticipate.

Membrii Platformei DA au anunţat pentru 24 aprilie o acţiune de protest după ce Comisia Electorală Centrală a respins pe 30 martie referendumul constituţional.

  • vladimir popa despre alegeri anticipate.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.