Uniunea Cineaştilor din Moldova anunţă organizarea Festivalului de film Debut

Festivalul de film Debut, eveniment cinematografic dedicat tinerilor cineaşti, va fi organizat la Chişinău în luna noiembrie. Anunţul a fost făcut de Uniunea Cineaştilor din Moldova. 

Participanții sunt invitaţi să se înscrie la eveniment până pe 20 octombrie.

Festivalul va avea loc pe 8, 9, și10 noiembrie. Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, Virgiliu Mărgineanu, a declarat că este un proiect care încearcă să încurajeze tinerii din Republica Moldova să vină să-şi prezinte lucrările pe marele ecran.

„Uniunea Cineaştilor este una dintre uniunile care are cea mai tânără medie de vârstă, ceea ce înseamnă că avem în rândul Uniunii foarte mulţi tineri. Încercăm să-i încurajăm, să-i susţinem, să-i promovăm şi să-i criticăm atunci când este cazul. Asemenea procedee pot avea loc în cazul unui eveniment de film important cum este Festivalul Debut”, a precizat Virgiliu Mărgineanu.

Preşedintele şi iniţiatorul Festivalului Debut, Vlad Druc, a menţionat că regulamentul de participare este democratic. „Cine este talentat sau are un debut cinematografic este binevenit să vină să-şi prezinte lucrarea. Nu este vorba de lucrări excelente, cu impact social. Este vorba de căutări în arta cinematografiei şi noi salutăm acest lucru” , a spus regizorul.

Rigorile de selecție şi jurizare sunt blânde. „Festivalul a fost inaugurat mai mult să scoată în evidenţă lucrările de licenţă ale studenţilor, acesta fiind ultimul film după 5 ani, de fapt acum se învaţă 4 ani de regie, operatorie. Iar pentru studenţii ale căror lucrări au impact în presă, noi le facem bonus şi îi primim în Uniunea Cineaştilor ”, a adăugat cineastul.

Festivalul de film Debut este un festival-concurs, care va fi jurizat şi în care vor fi oferite premii, printre care Premiul pentru cel mai bun documentar, Premiul-regie sau Premiul pentru scenariu. Scopul general al proiectului este să ofere o platformă pentru tinerii cineaşti să-și facă cunoscute creaţiile cinematografice realizate.

Evenimentul va fi organizat la Centrul cultural Odeon. Intrarea va fi liberă.
 

Conferința de presă se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul prezentului material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.