Uniunea Cernobîl din Moldova marchează 30 de ani de la fondare

Asociația Obștească Uniunea Cernobîl din Moldova, care împlinește astăzi 30 de ani de la fondare, a reușit în tot acest timp să contribuie la apărarea drepturilor persoanelor care au avut de suferit în urma accidentului nuclear de la Cernobîl, la organizarea asistenței medicale și a asistenței sociale pentru respectivele persoane. Declarații în acest sens au fost făcute de Tudor Căpățină, președintele Asociației, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Potrivit lui Tudor Căpățină, Uniunea Cernobîl din Moldova este membră a Uniunii Internaționale Uniunea Cernobîl. Din momentul înființării și până acum, Uniunea a reușit să atragă atenția autorităților la necesitatea asistenței medicale, protecția socială și îmbunătățirea condițiilor de trai ale participanților la lichidarea consecințelor catastrofei. Conlucrând cu Guvernul și Parlamentul, a fost pregătit un proiect de hotărâre de Guvern privind creditele preferențiale pentru construcția sau procurarea unui bloc locativ. De asemenea, s-au construit două case de locuit pentru persoanele care au obținut dizabilitate în urma lichidării avariei de la Cernobîl. Însă, spune Tudor Căpățină, una din case nu poate fi dată în exploatare având în vedere pandemia care împiedică îndeplinirea anumitor etape tehnice.


Cu ajutorul Uniunii, au fost adoptate, suplimentar la legea de bază privind protecția cetățeniilor care au avut de suferit în urma exploziei de la Cernobîi, cel puțin 15 legi organice și circa 30 de hotărâri de Guvern pentru a pune în acțiune această lege.

O problemă cu care se confruntă persoanele care au avut de suferit, susține Tudor Căpățină, sunt pensiile mici. Anterior, spune președintele Uniunii, s-a ajuns la o înțelegere cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale că pensiile se vor mări de două ori. Însă, când proiectul urma să fie trimis la Parlament, s-a spus că bani nu sunt.

Tudor Căpățină declară că și-ar dori ca în orașul Chișinău să fie un monument al victimelor catastrofei de la Cernobîl. Un loc pentru monument a fost discutat în 2001. Acesta trebuia să fie amplasat în parcul Valea Trandafirilor, însă până astăzi nu e clară soarta acestuia.

Ludmila Beșleaga, vicepreședintele Uniuni Cernobîl din Moldova, a remarcat că practic toți participanții la acțiunile de lichidare a avariei de la Cernobîl au grad de dizabilitate și au nevoie de susținere.

Asociația Obștească Uniunea Cernobîl din Moldova întrunește 4409 membri. Din 3550 de persoane care au luat parte la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl au rămas în viață 2300.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.