„Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!” – sub acest slogan mai mulți jurnaliști ai redacțiilor din țară au manifestat vineri în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în contextul Zilei Internaționale a Libertății Presei. Aceștia au semnalat despre consecințele negative ale războiului asupra libertății presei, dar și au comemorat colegii jurnaliști care și-au pierdut viața în timp ce își făceau meseria, transmite IPN.
Potrivit lui Nadine Gogu, directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, jurnaliștii se adună pentru al treilea an consecutiv în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău ca să protesteze atât împotriva războiului pe care l-a declanșat Federația Rusă în Ucraina, cât și împotriva mașinăriei de propagandă de război care este manevrată de la Moscova și care țintește în statele din fostul spațiu sovietic, dar și în unele state din Uniunea Europeană.
„Noi condamnăm politicile restrictive ale Kremlinului împotriva presei libele și, în același timp, ne solidarizăm cu jurnaliștii ruși independenți ale căror drepturi fundamentale sunt îngrădite, încălcate și care pentru simplul fapt că încearcă să-și facă onest meseria riscă ani grei de închisoare”, a declarat Nadine Gogu.
Directoarea executivă a CJI a adăugat că de curând a fost lansat Memoriul Privind Libertatea Presei 2024, în care sunt indicate problemele, dar și progresele în anul trecut ce țin de libertatea de exprimare. Este vorba și despre cadrul legislativ puțin modificat, care odată implementat ar trebui să facă viața jurnaliștilor mai ușoară. Anul trecut s-au înregistrat mai puține abuzuri asupra jurnaliștilor soldate cu atacuri fizice asupra lor. Totodată, se mai atestă agresiuni verbale asupra jurnaliștilor, limitarea accesului la informație, cenzură. Tradițional, în Memoriu se recomandă autorităților să vină cu măsuri care ar elimina problemele existente.