Unioniștii au depus plângeri împotriva acțiunilor poliției în ziua de 1 septembrie

Alianța pentru Centenar, reprezentată de mai multe organizații unioniste, a depus la Ministerul Afacerilor Interne mai multe plângeri împotriva acțiunilor poliției în ziua de sâmbătă, 1 septembrie, când trei autocare ale participanților la Marșul Centenar, care urmau să ajungă în centrul Chișinăului, la Marea Adunare Centenară, au fost oprite, iar mai mulți participanți care au protestat față de acest lucru au fost bruscați. 

Luni, 3 septembrie, la o conferință de presa la IPN, vicepreședintele Blocului Unității Naționale, Oleg Chicu, a povestit că, imediat ce s-a apropiat Marșul Centenar de Chișinău, două mașini ale poliției, fără a oferi vreo explicație, au blocat autocarele. Polițiștii au dat indicații șoferilor să îi urmeze. Autocarele au fost păzite de mascați, persoane în civil și mai multe multe mașini ale poliției. Polițiștii au intrat în autocare, au făcut fotografii și au interzis ca cineva să urce în ele.

Deputatul în Parlamentul României, Constantin Codreanu, a spus că în autobuze se găseau lucrurile personale ale participanților la marș. Inițial autocarele au fost duse în preajma uzinei de tractoare Tracom. Nemulțumiți că forțele de ordine au reținut unitățile de transport, participanții la Marea Adunare Centenară au pornit să discute cu forțele de ordine. Însă polițiștii au dus autocarele la marginea orașului. După ce mulțumirea a pornit către marginea Chișinăului, locul aflării autocarelor a fost iarăși schimbat.

Ajunși la destinație, nu au avut parte de dialog, mascații au refuzat să discute şi să anunțe superiorii. Mai mult, au recurs la violențe, încercând să-i îndepărteze de autocare. „Am fost bătuți, luați pe sus, aruncați pe acostament fără niciun fel de explicații. Acest lucru demonstrează că actualul regim este în agonie”, a spus Constantin Codreanu.

Liderul Asociației Obștești „Unirea ODIP, Vlad Bileţchi, a remarcat faptul că, după ce au avut loc altercațiile, s-a aflat că autocarele au fost reținute pentru că cineva ar fi sunat la 112 și ar fi anunțat că în ele se află substanțe explozive. Vlad Bileţchi spune că aceste declarații sunt false, or autocarele au fost mutate de câteva ori, lucru care nu se face când există suspiciuni de substanțe explozive.

Potrivit lui Vlad Bileţchi, aflându-se la fața locului, a asistat la trecerea bunurilor din două autocare în unul. Ulterior a apărut propunerea să fie evacuate toate bunurile într-un microbuz ce aparține poliției și toate trei autocare goale să ajungă în Piață. Acest lucru, spune Vlad Bileţchi, arată că a fost vorba despre un abuz, despre depășirea atribuțiilor legale.

Președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leaşcenco, a menționat că săptămâna trecută am fost cu toții martorii la derapajele antidemocratice din Republica Moldova. La vamă participanților la Marșul Centenar li s-au pus interdicția de a intra în Moldova timp de 24 de ore, iar sâmbătă au fost sechestrate autocarele care au însoțit tot traseul participanții la marș. Ion Leaşcenco a spus că autocarele erau aranjate cu expoziții, poze de epocă, acte ale unirii, hârți istorice și urmau să fie prezentate şi participanților la Marea Adunare Centenară.

Într-un comunicat de presă, Inspectoratul General al Poliției spune că participanții la evenimentul de sâmbătă, contrar prevederilor declarației prealabile, intenționau să aducă mijloacele de transport în Piața Marii Adunări Naționale, lucru care este inacceptabil din motive de securitate, dar și pentru a nu perturba traficul în zonă. Astfel, în conformitate cu prevederile legale, polițiștii au somat manifestanții să deblocheze traseul, iar după aceasta au evacuat silit persoanele de pe partea carosabilă pe acostament. Toate acțiunile polițiștilor s-au încadrat complet în normele legale.

  • ion leascenco despre autocare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.