Părinții și îngrijitorii copiilor cu dizabilități simt un grad înalt de stigmatizare și discriminare din partea societății, dar și a specialiștilor din diferite domenii. Cel puțin 80% s-au confruntat cu comportamente de discriminare și stigmatizare, suportă cu greu atitudinile sociale de dispreț și încearcă să limiteze contactele copiilor cu lumea exterioară. Cele mai frecvente atitudini și comportamente sunt bazate pe milă, dispreț și prejudecăți. Acestea sunt rezultatele unei analize a situației părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în Republica Moldova, realizate de Asociația Obștească „Prietena Mea” și UNICEF, care au fost prezentate în cadrul unui eveniment, transmite IPN.
Analiza sociologică va sta la baza creării primei platforme de susținere (www.abilitare.md) pentru părinți, îngrijitori și specialiști din domeniu. „Asociația Prietena Mea și UNICEF și-au propus să contribuie la crearea unui mediu mai sigur și susținător pentru dezvoltarea și bunăstarea copiilor cu dizabilități. După cum părinții și îngrijitorii au un rol fundamental, am decis să dezvoltăm prima platformă a părinților și îngrijitorilor copiilor cu dizabilități în Republica Moldova în baza acestei nevoi identificate. Astfel, abilitare.md va oferi materiale de suport specializate și va constitui o sursă de informare credibilă atât pentru părinți și îngrijitori ai copiilor cu dizabilități, cât și a specialiștilor care lucrează cu această categorie de persoane”, a menționat Ludmila Adamciuc, fondatoarea Asociației Obștești „Prietena Mea”.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a menționat că în Republica Moldova, părinții și îngrijitorii copiilor cu nevoi speciale se simt pe cont propriu și este important să dezvoltăm împreună programe de abilitare a lor, dar și să continuăm să consolidăm și dezvoltăm servicii de sprijin pentru copiii cu dizabilități și părinții acestora în țară. De asemenea, ministrul a mai evidențiat importanța implicării active a taților în creșterea și educarea copiilor cu nevoi speciale, subliniind rolul esențial al ambilor părinți în dezvoltarea lor armonioasă.
„Susținerea reciprocă între părinții copiilor cu dizabilități joacă un rol vital în crearea unei comunități de susținere și empatie. Părinții care împărtășesc experiențe și provocări similare formează o rețea care nu numai că oferă suport emoțional, ci și idei valoroase și sfaturi practice. Prin implicarea activă în susținerea reciprocă, părinții pot demonta bariere, pot schimba percepții greșite și pot contribui la o societate mai incluzivă și înțelegătoare, devenind totodată cei mai importanți piloni de susținere ai copiilor lor”, a subliniat Maha Damaj, reprezentanta de țară UNICEF Moldova.
Merle Kreibaum, co-șefă de cooperare la Ambasada Germaniei în Republica Moldova, a menționat cât de important este să susținem părinții copiilor cu dizabilități, să avem cât mai multe dialoguri în societate despre diversitate și incluziune, dar și despre impactul acestora în viața noastră de zi cu zi. De asemenea, Merle Kreibaum a reiterat sprijinul Republicii Federale Germania pentru susținerea acestor inițiative.