UNICEF condamnă orice formă de violenţă împotriva copiilor

UNICEF aminteşte tuturor persoanelor cu funcţii de răspundere din Moldova de responsabilităţile legate de asigurarea protejării drepturilor copiilor, aferente Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului. Declaraţia UNICEF vine ca reacţie la un reportaj difuzat în presă care conţine imagini tulburătoare a abuzului fizic la care sunt supuşi copiii cu dizabilităţi din Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei şi care sugera că neglijarea şi abuzarea copiilor din această instituţie este sistematică, transmite IPN.

Recent în presă au fost difuzate imagini cu beneficiarii Casei-internat din Orhei, unii având urme vădite de violenţă fizică, iar un copil avea chiar şi penisul rupt din cauza neglijenţei unei dădace în momentul când i-a schimbat scutecul. În bucătăria instituţiei era murdărie, fiind filmaţi gândaci care mergeau nestingheriţi pe alimente.

UNICEF subliniază că autorităţile naţionale au obligaţia de a monitoriza calitatea îngrijirii şi protecţiei copiilor plasaţi în custodia lor. UNICEF cheamă Guvernul să asigure accesul nerestricţionat în instituţiile rezidenţiale a organizaţiilor independente de monitorizare a drepturilor omului, cum ar fi Biroul Avocatului parlamentar al copiilor şi organizaţiile neguvernamentale acreditate care activează în domeniul drepturilor omului.

UNICEF apelează la autorităţi să întreprindă măsuri urgente pentru a grăbi reformele de dezinstituţionalizare a copiilor, inclusiv prin alocaţii bugetare care să asigure servicii calitative la toate nivelurile, precum şi sprijin pentru familii şi copiii cu dizabilităţi. Dificultăţile financiare cu care se confruntă în prezent ţara nu trebuie să fie un motiv pentru a tărăgăna aceste reforme.

În contextul aceluiaşi reportaj, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a anunţat că a creat o Comisie de evaluare a situaţiei la Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei. Pe perioada anchetei, directorul instituţiei a fost suspendat din funcţie.

Cu eforturi comune, UNICEF şi Guvernul Moldovei au reusit reducerea de trei ori a numărului de copii în instituţii de tip rezidenţial (de la peste 12 000 în 2005 la mai puţin de 4 000 în 2013) şi o reducere de două ori a numărului de copii cu dizabilităţi în şcolile speciale pentru copii cu dizabilităţi (de la peste 3 000 în 2010 la circa 1 500 în 2015). UNICEF subliniază că sunt necesare mai multe eforturi în acest sens, aşa cum mulţi dintre copiii care încă mai rămân în instituţii rezidenţiale sunt copii cu dizabilităţi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.