Pentru a răspunde nevoilor urgente ale copiilor și familiilor care traversează frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, UNICEF reactivează „Punctul Albastru” – centre de sprijin pentru copii și familii, amplasate de-a lungul rutelor de tranzit ale refugiaților. Primele trei „Puncte albastre” au fost instituite la Centrul de acomodare de la Moldexpo, Centrul pentru refugiați de la Palanca și Punctul de trecere a Frontierei de la Otaci. Aici sunt amenajate spații prietenoase copiilor și este oferită consiliere psihologică, precum și suport în ceea ce privește igiena, sănătatea și nutriția. De asemenea, se acordă consiliere juridică de bază, servicii de referire pentru cazuri de violență sau probleme de sănătate, transmite IPN.
„Punctele Albastre” vor oferi celor care au mers pe jos sau au călătorit ore în șir atât răgazul necesar, cât și serviciile de care au ei nevoie pe măsură ce își continuă călătoria către siguranță și securitate, a subliniat Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF în Moldova.
Centrele de acest tip au fost înființate de UNICEF și în timpul crizei refugiaților și migranților din Siria, fiind activate în 2015-2016 în Grecia, Macedonia, Serbia, Croația și Slovenia.
Actualmente, nouă asemenea „Puncte Albastre” sunt pe cale de a oferi servicii mamelor și copiilor refugiați din Ucraina în Moldova, România și Ungaria.