UNICEF a acordat abia o treime din suma prevăzută pentru programul de fortificare a pâinii

UNICEF a acordat până acum aproximativ o treime din suma de un milion de euro planificată pentru susţinerea Programului naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic până în anul 2017. Despre aceasta a declarat pentru IPN Nune Mangasaryan, şefa Oficiului UNICEF în Republica Moldova, solicitată să comenteze faptul că vicepremierul Gheorghe Brega a sesizat organele de drept privind cheltuirea ineficientă a banilor acordaţi de UNICEF.

Nune Mangasaryan a precizat că cei circa 300 de mii de dolari au fost cheltuiţi pentru seminare în domeniul fortificării făinii şi organizarea deplasărilor de instruire în statele unde astfel de programe se aplică, aşa cum este Kazahstan, şi elaborarea de ghiduri. Totodată au fost procurate echipamente pentru dotarea mai multor mori care să adauge în făină fier şi acid folic.

Deşi până la finalizarea programului mai sunt doar şase luni, UNICEF speră că după reacţia vicepremierului pentru probleme sociale vor fi depăşite unele obstacole şi va fi îmbunătăţită legislaţia inclusiv în ceea ce ţine de asigurarea unei monitorizări privind fortificarea făinii pentru a nu admite depăşirea valorilor de fier şi acid folic adăugate.

Vicepremierul pentru probleme sociale, Gheorghe Brega, a declarat recent că obiectivele Programului naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic până în anul 2017 nu au fost atinse. Oficialul a cerut Procuraturii Generale şi Centrului Naţional Anticorupţie iniţierea investigaţiilor de rigoare privind utilizarea defectuoasă a fondurilor şi incosecvenţa în realizarea Programului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.