Unica formă de turism prin care Moldova poate să atragă pe cineva sunt pensiunile. În 2019, au fost 66 de mii de turiști care s-au odihnit la pensiuni, dintre care 46 de mii au fost moldoveni, notează expertul economic Veaceslav Ioniță, de la IDIS „Viitorul”. În emisiunea sa de autor, „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul menționează că o pensiune poate supraviețui dacă capacitatea sa este utilizată cel puțin 40% într-un an. În Republica Moldova sunt doar tri luni pe an: iulie, august septembrie, când pensiunile sunt utilizate la această capacitate. Din această cauză, sunt și costurile mari, profitul mic și descurajarea celor antrenați în acest proces, deoarece pensiunile așteaptă turiștii, dar ei nu mai vin, transmite IPN.
Anul trecut, Republica Moldova a fost vizitată cu aproape 13 mii de turiști mai puțini decât în 2019. Dacă în anul 1992 potențialul turistic al Republicii Moldova era de circa 300 de mii de turiști din afara țării, după destrămarea URSS-ului, numărul turiștilor străini a scăzut până la 26 de mii și, în toți 30 de ani, Republica Moldova a avut anual în jur de 20 de mii de turiști străini, care au venit în mod organizat. La cei 20 de mii de turiști se mai adaugă alții circa 130 de mii care nu vin organizat, dar își planifică vacanță de sine stătător. Aceștia se cazează la hoteluri, mănâncă în restaurante, se comportă ca turiștii, doar că nu vin în mod organizat. De 30 de ani, cam 85% dintre turiștii care vin în Moldova vin neorganizat și undeva 15% organizat.
Veaceslav Ioniță afirmă că, după anii 2002-2003, a devenit vizibilă tendința ca unui turist străin, care este adus de către o agenție de turism, să-i revină câțiva moldoveni care pleacă peste hotare la odihnă. Actualmente, acest raport este de 1 la 15.
În 2020, pandemia de COVID-19 a lăsat cea mai mare amprentă asupra turismului receptor din Republica Moldova, de după prăbușirea URSS-ului. Din țările de unde veneau anual câte două – trei mii de turiști, în anul pandemic 2020 acest număr a fost semnificativ de mic, cu excepția României. Începând cu 2010-2011, se atestă o intensificare sau o creștere a atenției turiștilor din România care vizitează Republica Moldova, în 2020 au fost circa 5100 de turiști. „Pandemia, unicul lucru pozitiv pe care l-a făcut în ramura turistică, a fost că România a decis să descopere Republica Moldova și a asigurat 70% din toți turiștii străini”, a afirmat Veaceslav Ioniță.