Ungheni, primul oraş din Moldova care are un Plan Urbanistic General european

Ungheni este primul oraş din Republica Moldova care a elaborat Planul Urbanistic General (PUG) pentru următorii 15 ani conform standardelor europene şi care va fi propus spre aprobare consilierilor locali în septembrie anul curent. Planul Urbanistic vine cu obiective concrete până în anul 2030, care prevede atragerea investiţiilor de aproape 1 miliard de lei, dublarea locurilor de muncă, asigurarea accesului populaţiei la apă potabilă de calitate şi la servicii de canalizare în proporţie de 100%, transmite IPN.

Primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros, a declarat la dezbaterile publice ale Planului Urbanistic General, că Ungheni a fost printre primele oraşe care a avut Plan Urbanistic General între anii 1999-2009. Planul Urbanistic reactualizat vine cu o abordare integrată. Edilul a precizat că PUG nu ţine doar de urbanism, dar şi de soluţionarea problemelor economice, sociale, demografice etc.

„Cu siguranţă, peste 15 ani, în 2030, oraşul va arăta mai bine. Pentru aceasta depunem efort. Un Plan Urbanistic General este un lucru absolut necesar pentru oricare localitate care vrea să se dezvolte. Planul Urbanistic General la sigur ne va ajuta să atragem mai multe investiţii pentru că după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană sperăm să avem acces la fondurile structurate ale UE şi localităţile care vor avea Planuri Urbanistice Generale puse la punct, planuri tehnice în detaliu, planuri zonale etc. cu siguranţă vor găsi finanţare. Eu sunt sigur că în Republica Moldova nu lipsa resurselor financiare este cel mai important impediment în dezvoltarea localităţii, dar lipsa de proiecte fezabile”, a menţionat Alexandru Ambros. Totodată, primarul oraşului Ungheni a spus că o parte din acţiunie prevăzute în PUG sunt deja în derulare, iar foarte multe străzi din oraş sunt în reparaţie.

Mihai Roşcovan, coordonatorul Programului comun de dezvoltare locală integrată, implementat de Guvernul Republicii Moldova prin PNUD şi UN WOMEN, a subliniat că oraşul Ungheni a elaborat primul PUG din Moldova prin metode moderne – încă în 1997. „Pe atunci, în perioada stagnării neocomuniste, în Moldova nici nu se vorbea despre perspectiva integrării europene. Acum, în 2014, după ce guvernarea actuală a semnat Acordul de Asociere, deja municipiul Ungheni va avea primul din Moldova PUG care corespunde standardelor europene. Ce înseamnă aceste standarde? Înseamnă că avem nu numai viziune clară cum vrem să arate Ungheniul în 2030, dar şi ce trebuie să facem ca să realizam cele planificate”, a spus Mihai Roşcovan.

Acesta a subliniat că noul PUG este însoţit de un set de 45 de programe şi 150 de proiecte concrete, care vin să îmbunătăţească serviciile publice, să creeze noi locuri de muncă bine plătite şi, în final, un oraş modern şi european, în care cetăţenii vor avea un trai confortabil.

Arhitectul general al Planului Urbanistic General al oraşului Ungheni, Iurie Povar, a spus că premisa Planului Urbanistic ţine de dezvoltarea economică a localităţii prin colaborarea cu România, oraşul Ungheni fiind un oraş de frontieră. Astfel, cel mai important lucru prevede conectarea la coridorul transfrontalier Budapesta-Odesa, care traversează Republica Moldova şi intră în zona Ungheniului. „Cel mai favorabil loc pentru conectare a fost selectată partea de sud a oraşului, astfel, traseul va avea dublă destinaţie, ca centură de ocolire a oraşului şi ca magistrală internaţională”, a spus arhitectul.

Un alt aspect ţine de dezvoltarea zonelor industriale libere şi dezvoltarea fiecărui tip de infrastructură. În acelaşi context, Iurie Povar a precizat că în contextul consolidării aspiraţiilor de integrare europeană, PUG reactualizat va fi foarte util sub aspectul atragerii investiţiilor.

Planul Urbanistic General al oraşului Ungheni a fost elaborat în cadrul proiectului „Elaborarea şi managementul planurilor integrate de dezvoltare umană”, ce face parte din programul de cooperare transfrontalieră Ucraina-Republica Moldova-România, şi a fost susţinut financiar de Uniunea Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE