Unele prevederi ce vizează taxa de timbru trebuie anulate, avocat

Biroul de Avocați PBP a inițiat o acțiune de grup pentru anularea unor prevederi ce se referă la taxa de timbru, care este în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Mai exact, este vorba despre prevederile ce stipulează că „taxa de timbru nu poate fi compensată de la partea care a pierdut procesul”. Potrivit lui Andrei Briceac, avocat-coordonator al Biroului de Avocați PBP, prin imposibilitatea recuperării de la pârât a taxei de timbru este prejudiciată fiecare persoană care se adresează cu acțiune în instanța de judecată, transmite IPN.

Andrei Briceac a menționat că scopul inițierii acțiunii este de a sensibiliza un grup cât mai larg de justițiabili, pentru ca aceștia să se alipească la procedurile legale inițiate de ei, în vederea anulării unor reglementări privind taxa de timbru. „Taxa de timbru este o plată în mărime de 200 de lei, care se percepe suplimentar la taxa de stat de la persoanele care se adresează în instanța de judecată, în anumite categorii de proceduri judiciare. Aceasta a fost introdusă prin noua Lege a taxei de stat și a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024”, a declarat avocatul în cadrul unui interviu.

Apărătorul a explicat faptul că nu se urmărește anularea taxei de timbru. Or această taxă este virată în contul instanțelor de judecată și constituie o contribuție bănească a justițiabililor la finanțarea instanțelor de judecată. Se urmărește doar anularea unor prevederi ce vizează taxa de timbru, în particular textul de la art. 2 alin. (2) din Legea taxei de stat, care prevede că „taxa de timbru nu poate fi compensată de la partea care a pierdut procesul”.

„Textul de lege de la art. 2 alin. (2) din Legea taxei de stat urmează a fi declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională. Acest text de lege contravine garanției constituționale privind protecția proprietății, dar și principiilor de drept privat: repararea integrală a prejudiciului și protecția legală a drepturilor civile. Statul nu poate justifica un scop legitim pentru această ingerință. Suplimentar, Curtea de la Strasbourg poate să constate că textul de lege menționat contravine Articolului 1 Protocolul 1 adițional CEDO, pentru același motiv, că instituie o ingerință care nu urmărește un scop legitim”, precizează Andrei Briceac.

În opinia sa, fiecare persoană care se adresează cu acțiune în instanța de judecată este prejudiciată prin imposibilitatea recuperării de la pârât a taxei de timbru. Potrivit lui, nu există nici o logică în faptul că taxa de timbru nu este considerată „cheltuială de judecată”, acolo unde se includ toate cheltuielile suportate de persoană pe parcursul unui proces de judecată, pentru repunerea în drepturi – taxa de stat, onorariu avocatului, taxe poștale, transport, citare publică etc.

Însă, spune avocatul, există categorii de persoane care suportă pierderi mult mai mari. Este vorba aici despre organizații de creditare nebancară, societăți de colectare a datoriilor, asociații de proprietari în condominiu, furnizori de servicii de întreținere etc. Potrivit datelor statistice, există societăți care înaintează anual peste zece mii de acțiuni, multe din ele în procedura de mică valoare. În asemenea situație, prejudiciul suportat de o asemenea entitate ajunge la peste 2 milioane de lei. Cumulat, prejudiciul poate ajunge la zeci de milioane de lei anual – mai spune Andrei Briceac.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.