În pofida eforturilor de combatere a epidemiei COVID-19, numărul celor infectați a crescut constant în ultimele patru săptămâni. Asociația pentru Democrație Participativă, care monitorizează activitatea instituțiilor publice implicate în gestionarea stării de urgență și a crizei provocate de noul tip de coronavirus în Republica Moldova, menționează că se impun măsuri de optimizare a eforturilor combatere a valului epidemic, mai ales în condițiile în care resursele sunt limitate, transmite IPN.
Primul caz confirmat pozitiv a fost raportat la 7 martie, fiind vorba de o persoană revenită din Italia. În continuare, creșterea cazurilor de import – persoane infectate revenite de peste hotare – a cunoscut un trend ascendent până la mijlocul lunii aprilie. Ulterior, cazurile de import au fost în continuă descreștere. În luna mai au fost confirmate pozitiv 15 persoane revenite de peste hotare, iar în prima decadă a lunii iunie a fost raportat un singur caz. În total, de la raportarea primului caz de import până în prezent (12 iunie) au fost înregistrate 155 de persoane infectate din cei reveniți de peste hotare, ceea ce reprezintă aproximativ 1,5% din numărul total al cazurilor confirmate în Republica Moldova.
Referitor la cazurile cu transmitere locală, la 14 martie au fost raportate primele două cazuri, numărul celor infectați crescând vertiginos, în special, odată cu expirarea, la 15 mai, a termenului stării de urgență și relaxarea mai multor restricții impuse anterior pentru prevenirea răspândirii infecției. Până la 12 iunie au fost raportate 10 572 de cazuri confirmate pozitiv cu transmitere locală. Comparând datele statistice oficiale pentru lunile mai și iunie, infectarea de pe urma cazurilor de import și a celor locale este de aproximativ 16 vs. 7 000.
ADEPT menționează că raportul cazurilor de import față de cele cu transmitere locală este sugestiv în privința concentrării eforturilor de combatere a epidemiei. Din 9 martie, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova completează în mod obligatoriu fișa epidemiologică. Ei semnează declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioadă de 14 zile în locurile determinate, cu unele excepții valabile din 25 mai pentru anumite categorii de persoane. În total, potrivit bilanțului săptămânal prezentat de Poliția de Frontieră, în perioada 17 martie și 12 iunie 2020 au fost completate 175 151 de fișe epidemiologice individuale.
În temeiul impunerii respectării termenului de 14 zile de izolare, cele peste 175 de mii de persoane care au completat fișele epidemiologice au fost monitorizate atât de medicii de familie, cât și de colaboratorii de poliție. Mai ales de ultimii, întrucât, potrivit modificărilor operate la Codul Penal și Codul Contravențional, aprobate de Parlament la 12 martie 2020, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale (22,5-25 mii de lei) aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale (50-75 mii de lei) aplicată persoanei juridice. În opinia avocatului poporului, aceste amenzi nu respectă principiul individualizării sancţiunii contravenţionale și principiul proporţionalității sancţiunilor amenzii, precum și nu ia in calcul situația specială de vulnerabilitate a persoanelor sancționate (persoanele cu dizabilități, persoanele în etate, persoanele lipsite de surse de existență, cu venituri mici) și a propus reducerea marimii sancțiunii minime pentru persoanele fizice.
În opinia experților ADEPT, mărimea sancțiunii comportă un mare risc de coruptibilitate, în special față de persoanele revenite din străinătate, care sunt verificate de către poliție în vederea respectării termenului de izolare de 14 zile. În aceste condiții, Asociația recomandă Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică să examineze introducerea unor zone de risc (zone roșii/verzi) în funcție de situația epidemiologică a țărilor din care revin cetățenii Republicii Moldova și care să presupună măsuri diferențiate pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19.
De asemenea, Comisiei i se recomandă să examineze necesitatea revizuirii sau anulării termenului de 14 zile de izolare la domiciliu pentru persoanele revenite de peste hotare, oferind „traseu verde” cetățenilor Republicii Moldova reveniți din statele unde infecția COVID-19 nu mai prezintă un pericol.
Parlamentului i se reomandă să revadă amendamentele la Codul Contravențional privind reducerea mărimii minime a amenzii stabilite persoanelor fizice pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemic.