Una dintre sarcinile sistemului electoral mixt a fost de a dispersa electoratul protestatar, opinie

Una dintre sarcinile sistemului electoral mixt a fost de a împărți electoratul protestatar. Și aceasta pentru că în cadrul viitoarelor alegeri parlamentare cuvântul decisiv îl va avea electoratul protestatar, cel care nu a fost mulțumit de ceea ce se întâmplă în țară în ultimii 5-6 ani. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, transmite IPN.

„Dacă noi în această campanie electorală am vorbi despre planuri de dezvoltare a țării, despre ideologie, despre scopuri și sarcini comune pentru societate și pentru țară, atunci în cazul unei asemenea agende partidul de la guvernare ar fi pierdut. De aceea, a fost necesar să fie împărțit electoratul protestatar și în locul unei singure campanii naționale clare pentru toți, a fost necesar să fie create 52 de campanii plus referendumul”, a spus Vlad Kulminski în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Consilierul PSRM în Consiliul municipal Chișinău, Stas Vartanean consideră că această campanie este o posibilitate de a reveni pe făgașul normalității. Totodată, socialistul consideră că în actuala campanie există forțe politice și potențiali candidați care au menirea de a crea un gen de bruiere. Potrivit lui, sarcina multor candidați independenți este de a atrage voturi de la principalii candidați. „Opoziția de dreapta și de stânga speră la susținerea populară și că va putea explica oamenilor că la aceste alegeri a fost lansat un număr mare de clone, spoileri și candidați independenți care trebuie să fure din voturi”, a spus politicianul.

Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că noul sistem electoral, în baza căruia vor avea loc alegerile parlamentare din februarie, oferă noi posibilități atât pentru partidele de opoziție, cât și pentru cel de la guvernare, atât pentru candidații partinici, cât și pentru cei independenți. Analistul este de acord cu faptul că regulile de joc din campanie nu pot fi egale pentru toți, însă pentru cine au fost mai convenabile se va afla după 24 februarie. „Pot să spun că puterea are posibilitatea să folosească aceste noi reguli de joc, într-un mod democratic, în favoarea sa, dar este o mare întrebare dacă va reuși sau nu să facă acest lucru”, susține Corneliu Ciurea.

Alegerile parlamentare vor avea loc în luna februarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.