Una dintre cauzele penale inițiate pentru trădare de patrie și spionaj, trimisă în judecată

Oamenii legii au încheiat și au expediat în judecată una dintre cauzele penale inițiate pentru trădare de patrie și spionaj în privința unui grup de persoane antrenate în organizarea „activităților dușmănoase împotriva securității Republicii Moldova și a cetățenilor săi”. Un cetățean moldovean se află în arest și este acuzat de trădare de patrie, dar și de escrocherie în proporții deosebit de mari. Totodată, sub învinuire se află alte trei persoane, cetățenii Federației Ruse Iurie G. și Vadim I. și un cetățean al Republicii Moldova care este dat în urmărire. Datele au fost oferite de către directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Directorul SIS a declarat că, începând cu anul 2021, cetățenii Federației Rusiei, Iurie G. și Vadim I., sub comanda și coordonarea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), identificau și recrutau cetățeni moldoveni, astfel construind o rețea de agentură în Moldova. Potrivit lui, activitatea acesteia era orientată spre influențarea proceselor social-politice ale Republicii Moldova în interesul Rusiei, dar și spre menținerea dependenței Republicii Moldova față de Federația Rusă. De asemenea, au fost realizate operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice.

„În cei doi ani în care s-a documentat activitatea rețelei de agentură, aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare împotriva liderilor politici și a actorilor politici și au organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii în mediul virtual prin intermediul mai multor platforme de social media, cu un accent major pe rețeaua Telegram, aceasta fiind platforma prin care se distribuie cele mai multe informații false”, precizează Alexandru Musteața.

După data de 24 februarie 2022, potrivit directorului SIS, gruparea respectivă a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente. De asemenea, în cadrul acestui proces a fost documentată și activitatea de creare a canalelor de transmitere a mijloacelor financiare din Federația Rusă către Republica Moldova. Banii erau destinați pentru acțiuni subversive contra intereselor și securității statului.

„În acest sens, unul dintre agenții recrutați de către Iurie G. și Vadim I. avea sarcina de a identifica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic conex proiectelor comandate și finanțate de către FSB, dar și de a recruta alți cetățeni ai Republicii Moldova. Printre canalele de transfer ilegal de fonduri prin intermediul criptovalutei, dar și prin intermediul așa-numitului sistem Hawala, cu implicarea în sistemul de lichefiere a unor case de schimb valutar. În total, în 2021, din Federația Rusă în Moldova, doar prin aceste canale tenebre au fost transferată o sumă de circa 500 de mii de dolari, bani utilizați în implementarea activității ilegale”, a explicat directorul SIS.

Alexandru Musteața a precizat că agentul respectiv a fost recrutat în bază de cointeresare materială începând cu anul 2021. La etapa actuală, cetățeanul Republicii Moldova se află în arest și este acuzat de trădare de patrie și riscă închisoare de la 12 la 20 de ani. Pe parcursul urmării penale în privința persoanei acuzate au fost identificate elemente infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari. „Urmărirea penală continuă. În prezent, sub învinuire se află trei persoane, dintre care cetățeni ai Federației Ruse, Iurie G. și Vadim I. și un cetățean al Republicii Moldova care este anunțat în căutare”, a mai spus directorul SIS.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.