Un tânăr din Dubăsari învață angajații și patronii să lucreze în echipă

Convins că lucrurile mari se fac în echipă, Petru Bondari, un tânăr din Pohrebea, Dubăsari, și-a deschis o afacere în domeniul team building-ului. Împreună cu soția sa și câțiva colegi, el ajută companiile să își consolideze echipele și, respectiv, să obțină profituri mai mari. Cei care vor să ajungă la această performanță petrec câteva zile în afara biroului, de regulă, în natură, unde interacționează între ei, învață să soluționeze conflictele și să comunice eficient. Afacerea a fost lansată datorită proiectului de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, realizat în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD, transmite IPN.

Un concept dezvoltat pe larg în Occident, până nu demult, team building-ul era aproape necunoscut în Republica Moldova. Însă, treptat, managerii companiilor alocă bugete tot mai mari pentru a-și consolida colectivele de angajați. Până să apară firma lui Petru Bondari, cei care căutau astfel de servicii le găseau doar peste hotare. Acum ei vin pe o insuliță din râul Nistru, în preajma satului Pohrebea, unde petrec câteva zile de training, departe de birou, într-o atmosferă relaxantă, parcă desprinsă din basm. Și dacă inițial și-au orientat afacerea spre marile companii, treptat, printre clienții firmei au început să apară și grupuri de copii, care învață să comunice cu cei din jur, dar și turiși străini, care îmbină excursiile în locurile pitorești cu diferite programe de training.

„La început a fost doar o idee, pe care am purtat-o în gând de când am participat la o astfel de activitate peste hotare”, spune Petru Bondari. Ideea s-a transformat în afacere în momentul în care a câștigat un concurs de granturi organizat de Uniunea Eropeană în cadrul Progamului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Cu banii obținuți, peste 8,7 mii de euro, a procurat echipamentul necesar: bărci, corturi, saci de dormit, mese, scaune pliante și a pornit activitățile.

Pe viitor, activitățile vor fi organizate și în frumoasa livadă de piersici pe care o îngrijesc părinții antreprenorului. Iarna, trainingurile se desfășoară în diferite locații, la cererea clienților. Profiturile au depășit așteptările.

„Activitățile de team building sunt o metodă bună de a crește eficiența în echipe. Cei care înțeleg, investesc în asta. Când am pornit afacerea nici nu visam că vom avea atât de multe solicitări”, a mai spus Petru Bondari subliniind că fiecare program se împarte în mai multe secțiuni. De exemplu, pentru companii există subprograme de consolidare a echipei, leadership, formarea încrederii. Pentru copii sunt programe de divertisment, de odihnă, pescuit. Pentru turiști – programe de divertisment, consolidarea încrederii.

Afacerea deschisă pe bani europeni nu este singura pe care o gestionează cuplul Bondari. Cei doi soți mai au o livadă, un magazin și alte câteva afaceri.

Petru Bondari este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, tinerii au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.