Un sugar culcat în pat cu părinţii a fost descoperit fără suflare

Tragedie într-o familie din Chişinău. Un sugar culcat în pat cu părinţii a fost descoperit dimineaţa fără suflare, întors pe burtă. Copilul avea 4 luni, vârstă la care, potrivit medicilor, micuţii încep să se întoarcă de pe spate pe burtă, dar încă nu pot reveni înapoi.

Purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional de Medicină Urgentă, Petru Craveţ, a declarat pentru IPN că mama pruncului a mărturisit că, înainte de somn, a pus copilul între ea şi soţ şi a adormit, iar când s-a trezit a descoperit că nu mai respiră. Medicii veniţi cu ambulanţa nu l-au putut resuscita, copilul era deja mort.

Ala Curteanu, şefa Laboratorului ştiinţific de perinatologie al Centrului Mamei şi Copilului, spune că părinţii comit o greşeală enormă când îşi culcă copiii cu ei în pat, pentru că există riscul asfixierii acestora în timpul somnului. Locul cel mai sigur pentru copil este patul lui. Se recomandă utilizarea saltelelor tari, bine adaptate la dimensiunile patului. Mai ales în primele 6 luni de viaţă ale copilului, nu este bine să i se pună sub cap pernă, plapume sau saltele moi. „Copii se pot întoarce cu capul în pernă, se produce obstrucţia căilor respiratorii, cu inspiraţia bioxidului de carbon propriu şi copilul poate deceda. În pătuc copilul doarme pe o saltea mai dură şi, chiar dacă se întoarce pe burtă, riscul de asfixiere devine minim.

Potrivit Alei Curteanu, motivele pentru care părinţii îşi culcă cu ei copiii sunt diverse. Unii elementar nu au pătuc pentru copii. „Dacă părinţii sunt săraci şi nu au unde culca copilul, atunci este firesc că îl vor culca lângă ei, dar în acest caz trebuie să fie bine informaţi şi foarte atenţi”, a spus Ala Curteanu. Potrivit medicului, un adult în somn se poate întoarce peste copil, fără să simtă acest lucru, sau poate pune mâna peste el şi astfel să-l sufoce. Când mama este obosită şi îşi alăptează copilul întinsă pe pat există riscul să adoarmă şi astfel îl poate pune în pericol. Ala Curteanu spune că mamele trebuie să-şi alapteze copiii în poziţie aşezată. Iar dacă plâng când îi pun să doarmă, să-i mângâie până se liniştesc.

Ministerul Sănătăţii nu are statistici despre numărul copiilor asfixiaţi în somn.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.