Un studiu pentru determinarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor privind prevenirea cancerului de col uterin va fi desfășurat pe parcursul lunii septembrie la nivel național, pe un eșantion de 1203 femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. Studiul își propune să înțeleagă de ce femeile nu efectuează testul de screening cervical Papanicolau, care sunt normele sociale ce le influențează comportamentul, dar și aspectele ce urmează să fie îmbunătățite la nivel de sistem, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă UNFPA, studiul va implica circa 30 de operatori sociologici, care vor merge în localități pentru colectarea datelor. De asemenea, vor avea loc discuții cu femeile din categoria de vârstă 25-61 de ani și interviuri cu prestatorii de servicii de screening cervical și experții în prevenirea cancerului de col uterin.
Potrivit specialiștilor, cancerul de col uterin este una din puținele maladii oncologice care pot fi prevenite prin efectuarea testului de screening Papanicolau. În Republica Moldova, anual sunt depistate peste 300 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile o femeie moare din această cauză. Astfel, femeile sunt încurajate să ia parte activă la studiu, ceea ce va ajuta sistemul medical să îmbunătățească accesul și calitatea serviciilor de prevenire a cancerului de col uterin, precum și să determine modalitățile optime de informare a populației.
Studiul este parte a proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”, realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și co-finanțat de UNFPA, Fondul ONU pentru Populație și SDC, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Compania sociologică Magenta Consulting va realiza cercetarea cantitativă și analiza datelor.