Un șir de ONG-uri au condamnat acuzațiile procurorului general aduse societății civile

Un șir de organizații ale societății civile condamnă declarațiile, pe care le numesc calomnioase și inacceptabile, ale procurorului general în adresa organizațiilor nonguvernamentale, mass-media independentă și a partenerilor de dezvoltare. „Acestea denotă o lipsă de înțelegere a rolului societății civile și al procuraturii într-o societate bazată pe supremația legii”, se spune într-o declarație semnată de OSC, transmite IPN.

Semnatarii au precizat, că la 4 octombrie 2021, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat într-o conferință de presă că unele OSC-uri, mass media independentă și unii parteneri de dezvoltare sunt implicați în discreditarea și blamarea sa. Într-un document publicat în aceeași zi pe pagina web a Procuraturii Generale sunt prezentate imagini din telefonul unui fost procuror, care arată corespondența dintre acesta și câțiva reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic. Această corespondență datează din decembrie 2019 și conține informații despre procuratură. Din câte se pare, procurorii au obținut acces la această corespondență în urma decriptării informației de pe telefonul fostului procuror în cadrul unui dosar penal.

În declarațiile sale, procurorul general s-a referit la două studii lansate în septembrie 2021 de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Prin prezentarea analizelor și formularea recomandărilor pentru sectorul justiției, IPRE și CRJM au acționat ghidându-se de interesul public și au utilizat în acest sens date oficiale publicate de Procuratură. Lansarea acestor documente a avut loc în această perioadă, fiind amânate din cauza campaniei electorale. Concluziile documentelor nu au fost contestate de procurori. Mai mult, analize similare au fost efectuate de către CRJM și până la numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general.

În opinia semnatarilor declarației, acuzațiile lansate de procurorul general au avut scopul de a distrage atenția publică de la problemele din procuratură, cum ar fi lipsa progresului în investigarea devalizării sistemului bancar și a Laundromat-ului, fapt pentru care procurorul general a fost criticat de întreaga societate. De asemenea, atacul procurorului general s-a produs exact în ziua în care au fost publicate mai multe investigații în baza documentelor #PandoraPapers, care scot în prim plan cazuri de corupție la nivel înalt și spălare a banilor prin intermediul paradisurilor fiscale, deviind atenția de la acestea”.

Printre semnatarii declarației se numără Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Asociația pentru Politica Externă, Asociația Presei Independente, Asociația Promo-LEX, Centrul Expert-Grup, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Într-o conferință de presă susținută luni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că a devenit „prima și principala țintă” în războiul anunțat de guvernarea PAS corupției. Șeful Procuraturii afirmă că este vorba și despre o campanie de discreditare, „pusă la cale cu implicarea directă a unor grupări criminale”, politicieni, printr-o rețea de ONG-uri și așa-ziși experți independenți. Stoianoglo a făcut trimitere la mai multe evenimente și studii prezentate de IPRE, precizând că în cadrul acestora, activitatea Procuraturii este criticată. Mai mult, el a acuzat că reprezentanți ai Institutului l-ar fi susținut pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, având o comunicare cu el.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.