Un serviciu social de zi pentru copiii aflați în situații de risc a fost lansat la Chișinău

Persoanele care au copii mici și se află în situații de risc, cu domiciliul în alte raioane, dar care temporar se află în Chișinău, pot accesa serviciul social „Secția de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de patru luni-trei ani”. Serviciul este gratuit și se află în incinta Centrului de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă din capitală. Acesta a fost dezvoltat de către Asociația Oștească Copil-Comunitate-Familie din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

Livia Mărgineanu, manager de programe la CCF Moldova, a spus că beneficiari ai serviciului social de zi pot fi mamele minore, victimele abuzului, violenței în familie. La fel, și tații, bunicii, asistenții parentali care sunt lipsiți de sprijin, dar au în grija lor copii mici. Copilul este adus dimineața, la ora 08.00, și poate sta în grija angajaților serviciului social până seara, la ora 18.00, timp în care persoanele în grija cărora se află copiii pot merge la muncă.

Nu sunt eligibili locuitorii capitalei, deoarece în capitală sunt alte centre municipale de acest gen, a precizat Livia Mărgineanu. În cadrul serviciului social sunt angajați educatori și specialiști în dezvoltarea cognitivă și senzorială a copiilor.

Liuba Colţa, beneficiară a centrului, povestește că a revenit de la Moscova, iar prietenii care trebuiau să o întâlnească la gară nu au venit. „Copilul plângea, îi era foame. Un străin s-a apropiat de noi și, după ce ne-a aflat povestea, a sunat pe cineva și așa am ajuns aici”. Tânăra își caută un loc de muncă, ca să poată plăti chirie. Cât va lucra, specialiștii centrului vor avea grijă de copilul ei.

O altă tânără, Vera Cojocaru, este din Comrat. Este mamă solitară și pentru a-și putea întreține copilul a venit la Chișinău.  „Acum am posibilitatea să merg la serviciu. O să-mi găsesc unde să locuiesc cu copilul seara, iar ziua să îl las aici”, a spus tânăra.

Serviciul este finanțat din bugetul de stat, cu scopul de a preveni separarea copilului de familie și instituționalitatea lui. Aici pot beneficia de asistență până la 12 copii, astăzi sunt cinci.

  • Livia Margineanu despre Serviciul Social
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.