Moldoveanul Ivan Josan, plecat peste hotare, încearcă să lupte cu urmările unei copilării traumatizante, însă fără prea mare succes. Unica șansă de a se debarasa de trecutul dureros este să revină în orașul Bender și să-și privească „monstrul” în față. Probabil așa s-ar rezuma ideea centrală a romanului „Montana”, scris de jurnalistul Alexandru Popescu. Cartea, publicată la Editura Arc, a apărut la finele lunii aprilie în librăriile din Republica Moldova și deja a stârnit mai multe comentarii în spațiul public, transmite IPN.
Scriitorul Val Butnaru numește „Montana” unul dintre cele mai bune romane ale literaturii române post-decembriste, un text scris în stilul lui Marquez, Kafka și Gogol. Iar criticul Eugen Lungu notează că romanul reprezintă cea mai serioasă și veridică proză despre enclava transnistreană.
Montana este construit pe două planuri temporale: un tânăr moldovean care-și zidește cariera în jurnalismul britanic și, copilul crescut într-un loc oarecum izolat din Bender, o „bază” cu vagoane și linii de asamblare, pomenită, după război, pe teritoriul autoproclamatei rmn. Capitolele interacționează, aruncându-l pe cititor, din prezent, în trecut și, iarăși în prezent, până în momentul când firul narativ revine la o actualitate dureroasă, în care Ivan trebuie să înfrunte violența, ura și brutalitatea inșilor cu epoleți.
Romanul „Montana” a fost lansat, recent, la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău. Alexandru Popescu a menționat că textul a fost scris timp de șapte luni, într-o încercare de a depăna amintirile războiului de pe Nistru, din 1992, la care a fost martor. Avea doar cinci ani atunci, însă, susține autorul, calvarul bătăliei de la Tighina s-a sedimentat adânc în minte și i-a marcat viitorul.
„Am ținut să includ mai multe elemente de ficțiune pentru a păstra suspansul și a da mai multă culoare firului narativ. Totodată, adăugând ficțiune, încerc să protejez identitatea unor oameni reali care stau în spatele personajelor din roman. Am dat frâu liber imaginației încercând să răspund la întrebarea: ce ar fi fost dacă? Deci cartea e doar parțial autobiografică. E, totuși, un roman de ficțiune, bazat pe fapte reale, și trebuie tratat ca atare.” a menționat Alexandru Popescu, pentru IPN.
Scriitorul Iulian Ciocan notează, într-o recenzie, că romanul este dens, fără divagaţii supărătoare, iar situațiile tulburătoare sunt descrise cu multă fineţe, în stilul marilor scriitori.
Alexandru Popescu s-a născut pe 26 septembrie, 1987 în orașul Bender. A activat, anterior, în calitate de reporter la posturi de televiziune și radio de la Chișinău, inclusiv la agenția de presă IPN. Actualmente e stabilit cu familia în orașul Maidstone din Marea Britanie.