Un recensământ de probă al populației și locuințelor se va desfășura în perioada 28 august-10 octombrie. Biroul Națională de Statistică precizează că acest exercițiu este o etapă de pregătire a Recensământului populației și locuințelor planificat pentru anul 2024, transmite IPN.
Recensământul de probă se va desfășura în sectoare de recenzare selectate în 11 localități din țară, inclusiv la Chișinău, Bălți, Comrat. „Un recensământ de probă reprezintă o etapă obligatorie de pregătire a unui recensământ, având scopul de a testa chestionarele de recensământ, instrumentele de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării. Recensământul de probă, de asemenea, ajută la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate”, precizează BNS.
Obiect al recenzării sunt persoanele cu reședință obișnuită în Republica Moldova la data de referință a recensământului de probă, cu domiciliul în Republica Moldova aflate peste hotare pe un termen de până la 12 luni la muncă, la studii și în alte scopuri. La fel, este vorba despre clădirile de locuit (ocupate sau neocupate); cu altă destinație decât cea de locuit, dacă există cel puțin o locuință în acestea; locuințele situate în orice clădire, indiferent dacă sunt locuite sau nu la data de referință a recensământului de probă.
Recenzorii vor fi autorizați prin legitimații corespunzătoare, emise de Biroul Național de Statistică, cu care se vor legitima când vor veni la domiciliu sau vor interacționa cu populația din sectoarele selectate pentru recensământul de probă. De asemenea, pentru a fi distinși, recenzorii vor purta însemne de identitate a RPL, inclusiv: chipiuri și/sau tricouri, genți și tablete cu logoul recensământului de probă. În cazul în care nu găsește pe nimeni acasă, recenzorul va lăsa o înștiințare pentru a stabili ziua și ora când poate reveni. Selectiv, la unele gospodării, personalul de recensământ va efectua o vizită suplimentară pentru a evalua calitatea recenzării în cadrul anchetei post-recenzare.
Recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la 10 ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte.