Un rapsod al plaiului – Igor Vieru, masă rotundă la Biblioteca Națională

Schițe de tablouri și ilustrații de carte din colecțiile familiei artistului plastic Igor Vieru au fost expuse în premieră la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Expoziția s-a desfășurat în cadrul unei mese rotunde la care a fost abordată activitatea didactică și creația maestrului Igor Vieru, transmite IPN.

Directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, a precizat că masa rotundă a unit atât artiști plastici, cât și critici de artă care au vorbit despre opera lui Igor Vieru din diferite perspective, în special ca pictor, ca grafician de carte, pedagog. A fost prezentă și familia artistului plastic care a abordat provocările care au dus la suferința maestrului Igor Vieru pe parcursul anilor, cel care a traversat mai multe etape ale vieții și a avut de suferit din partea politicului. Elena Pintilei a declarat că pentru Biblioteca Națională în plan artistic anul 2023 a fost „Anul Igor Vieru”. Și masa rotundă încheie suita de evenimente organizate în Republica Moldova unde vizualizat, s-a audiat și s-a admirat opera lui Igor Vieru.

Istoricul literar și scriitorul Vasile Malanețchi a spus că deși „Anul Igor Vieru” n-a fost decretat la nivel de hotărâre de Guvern, totuși el, de facto, s-a produs prin tot șirul de acțiuni omagiale care au derulat anul acesta la instituțiile de stat și de cultură. Istoricul literar a spus că deja un deceniu monitorizează și adună tot ce s-a scris despre Igor Vieru și a rămas surprins când a văzut că unele date inexacte, neverificate despre Igor Vieru sunt preluate de surse care trebuie să fie surse de mâna întâi, absolut credibile, și ceea ce este cel mai grav, aceste informații sunt preluate de alte surse, de mâna a doua, care nu le mai verifică și le distribuie mai departe, astfel apar o mulțime de inepții. Potrivit scriitorului, inexactitățile trebuie să fie „stârpite atunci când le găsim ca să nu se înmulțească ca și iarba cea rea”.

Criticul de artă, Leonora Sîdnic, a spus că arta lui Igor Vieru este un adevărat fenomen polivalent, profund, el este acel artist plastic care a cunoscut cel mai bine istoria neamului, tradițiile și obiceiurile. Criticul de artă a opiniat că Igor Vieru rămâne acel fenomen care merită să fie încă studiat. Igor Vieru este un portretist al țăranului, autorul portretelor feminine în care femeia se identifică cu chipul unei fecioare. Chiar dacă procesul muncii nu este reflectat în lucrări, omul muncii este prezent aproape în toate creațiile, a precizat Leonora Sîdnic.

Academicianul și pictorul Alexei Colîbneac a menționat că Igor Vieru a lăsat o enormă moștenire în domeniul graficii de carte. El a spus că toate poveștile ilustrate de Igor Vieru sunt fantastice și au acces la perceperea copilului. Copilul se inspiră din aceste imagini. Totodată, Igor Vieru era nu numai un maestru adevărat al picturii și al ceea ce ulterior a devenit grafica de carte, dar și un foarte iscusit pedagog. Igor Vieru a fost apreciat la justa valoare chiar în timpul activității sale pedagogice și ulterior. Colectivul pedagogic al liceului actual „Igor Vieru” a înaintat propunerea de a-i conferi denumirea „Igor Vieru” chiar imediat după trecerea artistului la cele veșnice, a comunicat academicianul.

În cadrul mesei rotunde „Un rapsod al plaiului – Igor Vieru – 100 de ani de la naștere”, desfășurate în sala de lectură Colecția de Arte și Hărți a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a participat și un grup de tineri de la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE