Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe procurorul Andrei Balan să investigheze pretinse acțiuni ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cazul expulzării profesorilor turci. Astfel a fost admisă sesizarea fostei deputate Inga Grigoriu, care invocă faptul că cei care „au răpit profesorii turci, au fost absolviți de răspundere” și îl acuză pe Stoianoglo de lipsă de atitudine, transmite IPN.
Inga Grigoriu a menționat că este vorba despre investigare defectuoasă a unui caz de rezonanță internațională și anume expulzarea profesorilor turci, care aveau reședință permanentă în Republica Moldova. Potrivit ei, scopul a fost scoaterea ilegală a profesorilor, folosind ilegal resursele financiare ale statului, în interesele unui stat străin, fapt constatat și de CEDO prin hotărârea din iunie 2019. De asemenea, potrivit ei, este vorba despre exonerarea arbitrară de răspundere penală a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate pentru faptele săvârșite.
„Acest caz a fost intenționat mușamalizat, iar familiile profesorilor nu au fost recunoscute ca victime în dosar. Secretizarea dosarului s-a făcut pentru ca nici ele să nu înțeleagă ce s-a întâmplat în septembrie 2018. Procurorul desemnat ar urma să spună de ce Alexandr Stoianoglo nu a făcut uz de competențele sale și de ce nu a dat dovadă de atitudine într-un dosar de o rezonanță majoră”, susține Inga Grigoriu.
Cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 septembrie 2018. CetățeniI expulzați au fost condamnați în Turcia. Pe 11 iunie 2019, CEDO a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci și a obligat statul să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetățeni turci, suma totală fiind de 125 de mii de euro.
Fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare. Ex-directorul SIS a primit amendă în mărime de 88 de mii de lei. La trei ani de la expulzarea profesorilor, dosarul așa și nu fusese desecretizat. Deși și Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei recomandase acest lucru autorităților de la Chișinău.