Un post TV a fost sancţionat pentru nerespectarea condiţiilor de protecţie a copilului-victimă

Prin votul unanim al membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), exprimat la şedinţa din 28 iunie, postul de televiziune PRO TV Chişinău a fost avertizat public pentru nerespectarea condiţiilor de protecţie a unui copil victimă a abuzului sexual. Solicitarea de a pedepsi radiodifuzorul a venit din partea Consiliului de Presă din Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat  al Consiliului de Presă, reprezentanţii acestuia s-au autosesizat în cazul reportajului despre un presupus caz de viol a unui băiat de 9 ani din raionul Şoldăneşti, constatând încălcarea normelor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Codul prevede că jurnalistul nu trebuie să dezvăluie identitatea victimelor agresiunilor sexuale şi a minorilor implicaţi în evenimente care au conotaţie negativă.

În decizia adoptată de către Consiliul de Presă se constată că, prin intervievarea unui copil care se presupune că a fost victima unui abuz sexual comis de un alt minor şi solicitarea de a povesti cele întâmplate, jurnalista de la PRO TV Chişinău a pus victima în situaţia să retrăiască momentele de abuz sexual care l-au afectat fizic şi psihologic. Chiar dacă postul de televiziune a blurat imaginea copilului-victimă, în reportaj au fost prezentate suficiente informaţii care pot duce la dezvăluirea identităţii acestuia, inclusiv numele, localitatea unde ar fi avut loc violul, au fost intervievate şi rudele copilului fără a proteja identitatea acestora. În acelaşi timp, nu au fost luate suficiente măsuri de protecţie a minorului bănuit de comiterea abuzului sexual.

Deoarece acest post de televiziune a admis şi anterior încălcări deontologice similare, Consiliul de Presă a solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în calitate de autoritate legală de reglementare a audiovizualului, să examineze corespunderea reportajului difuzat prevederilor Codului Audiovizualului şi, eventual, să aplice sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Membrii CCA au fost de acord cu argumentele Consiliului de Presă şi au constatat încălcarea de către PRO TV Chişinău a unor prevederi ale Codului Audiovizualului care vizează protecţia minorilor, precum şi a deciziei  CCA „Cu privire la respectarea drepturilor şi protecţia copilului în programele audiovizuale” şi a Codului de conduită al radiodifuzorilor.

Consiliul de Presă reaminteşte că activităţile jurnalistice care vizează copiii trebuie să ia în consideraţie situaţia vulnerabilă a acestora, iar jurnaliştii şi instituţiile mass-media trebuie să acţioneze cu responsabilitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.