Un părinte din Ștefan Vodă cere implicarea Ministerului Justiției după o sentință a Judecătoriei Căușeni, sediul central, care a condamnat cu suspendare doi tineri învinuiți că au bătut-o și amenințat-o cu moartea pe fiica sa și pe iubitul acesteia. Dacă Ministerul nu va lua o poziție, bărbatul susține că va bloca traseul R30 Palanca-Ștefan Vodă.
Într-o conferință de presă la IPN, avocatul fetei, Andrei Cebotari, a declarat că, la începutul lunii decembrie 2018, cei doi inculpați au intrat pe teritoriul unei stațiuni de agrement din raionul Căușeni, unde tânăra își sărbătoarea ziua de naștere. Aceștia au venit cu un cuțit și cu un pistol de model necunoscut și s-au luat la ceartă cu invitații, pretinzând că iubitul fetei ar fi greșit față de o persoană și trebuie să-și prezinte scuzele. Avocatul susține că cearta a degenerat în amenințării, injurii și aplicarea forței fizice. Unul dintre inculpați a imobilizat-o pe omagiată, l-au bătut pe iubitul ei și l-au amenințat cu arma. În aceeași zi, cei doi agresori au fost puși sub învinuire pentru huliganism agravat și amenințare cu moartea, fiind plasați în arest preventiv.
Andrei Cebotari a menționat că, la o săptămână distanță, procurorul general a emis o ordonanță prin care a dispus transmiterea cauzei penale de la Procuratura Căușeni către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. În ordonanță se invoca că cei doi inculpați ar avea legături cu un grup criminal organizat, specializat pe contrabandă, șantaj, tâlhării, trafic de droguri și de arme, dar și sechestrarea persoanelor. Unul dintre inculpați este cetățean al Federației Ruse.
În februarie anul curent, cauza penală a fost remisă Judecătoriei Căușeni. Avocatul spune că primele semne de întrebare au apărut în momentul în care, după ce au primit citație să se prezinte în instanță, a constatat că două ședințe avuseră deja loc, în lipsa părților vătămate. Avocatul a aflat că această cauză penală se examinează în procedură simplificată, ceea ce presupune că inculpații își recunosc faptele săvârșite și vina. Potrivit apărării, în aceste condiții este evident că instanța și-a depășit atribuțiile, pentru că asupra cererii cu privire la procedura simplificată, în mod obligatoriu, trebuiau să se expună procurorul și părțile vătămate. Or, când au fost citați, cauza deja se examina în procedură simplificată, iar cererea de a reveni la procedura generală a rămas fără răspuns. Avocatul precizează că examinarea în procedură simplificată permite aplicarea unei pedepse mai blânde, și anume reducerea cu o treime din minimul pedepsei prevăzut.
Luni, 25 martie, judecătorul Sergiu Pleșca, de la Judecătoria Căușeni, a emis o sentință prin care ambii inculpați au fost condamnați la patru ani și opt luni de închisoare cu suspendare. Potrivit lui, instanța nu a motivat aplicarea pedepsei condiționate, deși acuzatorul de stat a cerut șase ani și opt luni de detenție reală, iar în cazul cetățeanului Federației Ruse – expulzare. Decizia instanței de fond va fi atacat în instanța de apel, a comunicat avocatul. Andrei Cebotari a făcut o comparație cu un caz din 2014, când același judecător a plasat în arest preventiv un cetățean care nu avea bani să plătească contribuția de asigurare medicală obligatorie. Dar într-un final, încheierea a fost casată.
„Probabil părinții mei trebuiau să vină cu un certificat de deces în instanța de judecată ca să obținem o sentință obiectivă. Eu, fiind cetățean al Republicii Moldova, sunt nevoită să-mi caut acum un azil sau, poate, să fug din țară”, a menționat tânăra, Vlada Jigailo, care spune că este amenințată.
„Vreau să rog toți părinții, care au copii, să fim susținuți. Vreau să mă adresez Ministerului Justiției să vină până mâine, la ora 12.00, cu o reacție promptă în acest caz. În caz contrar, noi vom bloca traseul R30 Palanca-Ștefan Vodă. Rog și oamenii din Ștefan Vodă, care sunt mai aproape, să iasă și să ne susțină. Dacă Ministerul nu va veni cu o reacție, vom ieși la ora 13.00 să blocăm traseul”, a declarat Ghenadie Jigailo, tatăl fetei.