Un pamflet dedicat Maiei Sandu a fost mediatizat drept o ştire

În contextul procedeelor de manipulare prin presă, utilizate în actuala campanie electorală, proiectul Sic! urmăreşte un caz relevant de ceea ce specialiştii numesc „spălătorie mediatică” prin care un pamflet dedicat candidatei PAS Maia Sandu este transformat în ştire cu pretenţii de credibilitate, notează IPN.  

Astfel, Ziarul Komsomolskaya Pravda a publicat un articol în care scrie că susţinerea cancelarului german Angela Merkel pentru candidatul PAS la prezidenţiale, Maia Sandu, a fost rezultatul unui schimb. Acesta ar fi constat în acceptul Maiei Sandu să primească în Republica Moldova 30.000 de refugiaţi sirieni din Uniunea Europeană. Sursa primară a articolului este site-ul de pamflete guralumii.net, unde a apărut prima dată informaţia despre „înţelegerea dintre Maia Sandu şi Angela Merkel”, scrie într-un articol sic!

„Jurnalistul nu se oboseşte să ceară opinia candidatei. Mai mult, în material apar afirmaţii evident false prin care se explică de ce Maia Sandu ar fi acceptat înţelegerea, limitându-se la o falsă constatare: „Maia Sandu nu se gândeşte la popor – pe ea o interesează doar viitorul ei politic şi dacă acesta necesită acceptarea a 30 de mii de refugiaţi, ea aşa şi va proceda”, scrie în articolul sic!

Textul din ziar e însoţit de fotografia unui protest, descris drept „protest contra islamizării Germaniei”, în care apar patru persoane cu un poster pe care apar două femei îmbrăcate în burqa tăiate cu o linie roşie. Sub fotografie este scris litere mari subtitlul: „Asta i-a promis Maia Sandu cancelarului Germaniei”.

Articolul a fost publicat pe site-ul ziarului KP si a fost preluat de câteva portaluri şi integratoare de ştiri cu trimitere la kp.md.

Maia Sandu a dezminţit ştirea. Conform ei, aceasta este o minciună care a pornit de la un pamflet, dar este distribuită prin televiziunile socialiştilor şi democraţilor.

În opinia autorilor articolului de pe sic!, astfel de materiale denigratoare convin în mod evident principalului concurent al Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale – Igor Dodon. „Sperietoarea cu refugiaţi, alimentată intens de propaganda rusă în ultimii ani, poate avea efect puternic asupra oamenilor expuşi ştirilor de la posturile ruseşti. Fără a înţelege că au în faţă o ştire inventată, alegătorii vor fi demotivaţi să voteze pentru Maia Sandu”, se spune în articol.

La fel, în opinia autorilor, ştirile de acest gen pot influenţa simpatiile geopolitice ale cititorilor, cultivând euroscepticismul.

Sursa primară a articolului de pe kp.md, menţionată drept „unele surse mass-media” este site-ul de pamflete guralumii.nt. Anume aici a apărut prima dată informația despre „înțelegerea dintre Maia Sandu și Angela Merkel”.Site-ul guralumii.net a fost creat la 7 septembrie 2016 şi nu conține nicio informație despre cine scrie acolo și cine îl gestionează, menţionează autorii sic!.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.