Un ordin „de sus” aruncă legile și drepturile omului la gunoi, investitor

Un ordin „de sus” aruncă la urna de gunoi drepturile omului, legislația, hotărârile definitive ale instanței supreme. O spune Ghenadie Bîlba, proprietar al construcției din strada Spartacus, 129 din municipiul Chișinău, care s-a pomenit cu o hotărâre judecătorească ce dispune demolarea construcției. Aceasta, deși investitorul declară că deține toate actele necesare – autorizație de construcție, certificat de urbanism, acte de dare în exploatare, precum și expertize care demonstrează respectarea tuturor cerințelor.

Într-o conferință de presă la IPN, Ghenadie Bîlba a declarat că, atunci când a decis să pornească acea construcție, a cerut acordul vecinilor. Dat fiind faptul că nu toți erau de acord, a decis să respecte distanța de la hotar, așa cum i-au recomandat specialiștii de la Primărie. În momentul în care a pornit construcția, au început intimidările din partea unei vecine care îi condiționase acordul cu achiziția la un preț triplu a unei case care îi aparține cumătrului ei. „Faptul că doamna Buga nu a dat acordul și eu am început construcția, a supărat-o tare. Imediat au început plângerile în toate instanțele și mi-a spus că nu știu cu cine m-am legat”, a menționat investitorul.

Potrivit lui, a urmat o serie de apeluri cu tot felul de pretenții, ajustări la proiectul de construcție, inclusiv litigii în perioada 2018-2022, pentru că vecina contestase în instanță actele permise. „S-a ajuns la CSJ, unde i-a fost dat refuz de cauză reclamantei. Mai departe doamna Buga m-a atacat pe mine personal ca să opresc construcția și să o demolez. Iarăși au fost multe ședințe de judecată, s-a ajuns la CSJ și tot i-au dat refuz de cauză”, a precizat proprietarul construcției.

Construcția a fost finalizată și dată în exploatare, însă femeia, făcând uz de „legăturile în organele de stat supreme” a continuat cu tot felul de petiții. Au fost efectuate din nou măsurări și expertize care demonstrau că în procesul de construcție nu au fost admise încălcări. Însă, chiar și așa, pretura de sector, în baza sesizării parvenite de la Inspecția în construcții, a emis un proces verbal de demolare a construcției, pe care Ghenadie Bîlba l-a contestat. Însă s-a pomenit că instanța, în lipsa unei expertize, a dispus demolarea. În speranța de a-și face dreptate a mers la Curtea de Apel, care după lungi tergiversări și în lipsa sa a menținut decizia cu privire la demolare.

„Deci, iese așa că, după ce vine un ordin de sus, nu știu de la care organ, de acum drepturile omului, legislația, hotărârile de judecată – toate sunt aruncate la urnă. Inspecția în construcții, Pretura îndeplinesc ordinul celor de sus”, a mai spus Ghenadie Bîlba.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.