Un oraș european e un oraș în care străzile răspund condițiilor de accesibilitate, declarație

Necesitatea ca orașul Chișinău să fie accesibil nu este un moft al persoanelor cu dizabilități, ci o cerință care se impune ca un oraș să fie considerat unul european. Declarația a fost făcută de către reprezentantul Centrului de asistență juridică pentru persoanele cu dizabilități, Vitalie Meșter, având în vedere recentele declarații ale autorităților publice locale din Chișinău privind tergiversarea lucrărilor de reparație a străzilor Alecsandri, Negruzzi și a bulevardului Ștefan cel Mare şi Sfânt din cauza necesității de a plasa pavaj tactil pentru facilitarea deplasării persoanelor cu cerințe speciale.

în cadrul unei conferințe de presă la IPN, Vitalie Meșter a spus că persoanele cu dizabilități cad sub acuzația autorităților în mod direct, fiind catalizatorii acestor schimbări. Organizațiile neguvernamentale care reprezintă interesele persoanelor cu dizabilități au monitorizat lucrările de reparație a străzilor și au cerut autorilor să introducă modificări în proiecte pentru a răspunde condițiilor se accesibilitate. În urma unui proces de judecată, autoritățile municipale au fost obligate să refacă proiectul tehnic şi să execute lucrările în modul corespunzător.

Potrivit lui Vitalie Meșter, autoritățile prin declarațiile lor au distorsionat cauzele adevărate cu privire la blocarea lucrărilor de reparație a străzilor menționate, învinuind persoanele cu dizabilități, care nu au făcut decât să ceară respectarea drepturilor pe care le au. 

„Aceste drepturi sunt clar stipulate în Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, în Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, în Constituția Republicii Moldova şi în normativele în construcții, care prevăd clar care sunt cerințele cu privire la accesibilitatea la infrastructura rutieră în cadrul lucrărilor de reparație capitală”, a declarat Vitalie Meșter.

Reprezentantul Centrului de asistență juridică pentru persoanele cu dizabilități a mai spus că dorința ca drumurile să fie accesibile nu este un moft al persoanelor cu dizabilități, dar este o cerință a donatorului – BERD, dar şi un angajament al statului şi inclusiv al administrației publice locale.

  • vitalie mester despre drumuri.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.