Un nou proiect vine să continue reforma sistemului de justiţie juvenilă
Proiectul „Reforma sistemului de justiţiei juvenilă din R. Moldova”, lansat la 5 martie în comun de către Ambasada Suediei în România, biroul ASDI Moldova şi Reprezentanţa UNICEF în Moldova, propune o continuare a reformelor operate în sistemul de justiţie juvenilă, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a patru ani (2008-2011) în comun de către Ministerul Justiţiei şi UNICEF, cu suportul financiar al Agenţiei Suedeze de Dezvoltare Internaţională (ASDI). Noul proiect are drept scop major asigurarea respectării drepturilor copiilor aflaţi în contact cu sistemul de justiţie - dreptul la condiţii decente de trai, instruire, asistenţă juridică ş.a.
Direcţiile prioritare ale proiectului vizează perfecţionarea legislaţiei în domeniul alternativelor la detenţie, dezvoltarea serviciului de probaţiune în cadrul Ministerului Justiţiei, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie pentru condamnaţii minori, asistenţa juridică acordată delicvenţilor minori. În acest sens, urmează a fi instruit şi dotat cu echipament personalul specializat în supravegherea măsurilor alternative detenţiei aplicate copiilor. De asemenea, va continua instruirea profesioniştilor din sistemul de justiţie (procurori, judecători). Pentru asigurarea asistenţei juridice, va fi constituită o echipă de avocaţi din oficiu, menită să acţioneze prompt în dosarele copiilor aflaţi în conflict cu legea. Vor fi elaborate programe de instruire specializate pentru copiii aflaţi în detenţie. Activităţi similare urmează a fi desfăşurate şi în regiunea transnistreană.
În cadrul ceremoniei de lansare, viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, a declarat că proiectul este o continuare logică a eforturilor reformei iniţiate de Guvern acum şase ani. În această perioadă a fost consolidat cadrul legal, iar capacităţile profesioniştilor s-au îmbunătăţit. Au fost create condiţii fizice mai bune pentru deţinuţii penitenciarului nr. 2 din Lipcani, unde sunt concentraţi toţi condamnaţii minori. Totuşi, mai sunt necesare multe eforturi în reeducarea acestor copii, pentru a reduce la minim recidiva, a menţionat viceministrul.
Reprezentantul UNICEF în Moldova, Ray Virgilio Torres, a subliniat că datorită eforturilor comune pe parcursului anului 2007 numărul condamnaţilor minori s-a redus cu 50%, iar numărul cazurilor în privinţa minorilor clasate s-a majorat de 5 ori. Totodată, au început a fi aplicate măsuri alternative detenţiei, precum munca în folosul comunităţii şi pedepsele condiţionate.
Implementarea reformei sistemului de justiţie juvenilă este un semnal puternic că R. Moldova îşi doreşte să facă parte din familia statelor europene, a declarat reprezentantul Ministerului de Externe al Suediei, Joakim Stymne.
Infracţiunile comise de minori reprezintă circa 10% din numărul total al infracţiunilor înregistrate în R. Moldova. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale, pe parcursul anului 2007, circa 1,3 mii de infracţiuni au fost comise de către minori sau cu participarea acestora. Aproximativ 75% din infracţiuni reprezintă furturile.