Un nou proiect USAID pentru susținerea competitivității în sectorul agricol

Un nou proiect de asistență pentru sectorul agricol – Agricultura Performantă în Moldova (APM) a fost lansat, miercuri, cu susținerea Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), transmite IPN.

Scopul proiectului este de a ajuta producătorii agricoli și antreprenorii din sectorul agroindustrial al Republicii Moldova să devină mai competitivi și flexibili la cerințele cumpărătorilor, pentru a putea valorifica oportunitățile pieței locale, regionale și internaționale.

Prezent la evenimentul de lansare, premierul Pavel Filip, a spus că proiectul lansat este unul „important pentru o ramură importantă, care asigură securitatea alimentară a populației și angajează în câmpul muncii un număr mare de oameni”. Prim-ministrul a mulțumit SUA pentru sprijinul constant acordat Moldovei pe parcursul celor 25 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale de colaborare, care a depășit suma de 1,4 mlrd dolari. Premierul a reiterat, de asemenea, că opțiunea Moldovei este integrarea europeană, crearea în țară a valorilor împărtășite în spațiul euroatlantic.

James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova, şi-a exprimat speranța că acest proiect va fi deveni un catalizator în dezvoltarea agriculturii Moldovei, dar și a economiei în ansamblu. Proiectul USAID își propune să ajute producătorii să acceadă pe alte piețe, deoarece restricțiile impuse la exportul pe piața Federației Ruse s-au reflectat negativ nu doar asupra agriculturii, dar și a economiei Moldovei în ansamblu, a remarcat diplomatul. „Ne bucurăm că exporturile în UE constituie 64 la sută, iar merele moldovenești se comercializează în 20 de țări. Sperăm să fie sporite exporturile și a altor produse, de miere, de exemplu, și de pomușoare”, a menționat ambasadorul SUA la Chișinău.

De finanțare în cadrul proiectului vor beneficia producătorii de mere și alte fructe, de legume, struguri de masă, produse cultivate în sere și alte spații protejate.

Vitalie Gorincioi , președinte al Asociației Moldova-Fruct,  a dat o notă pozitivă acestui proiect, spunând că va contribui la faptul ca produsele agricole moldovenești să fi preferate pe piața internă, cât și pe cele externe.

Proiectul va fi implementat de Chemonics International, fiind prevăzut pe o perioadă de 5 ani. Valoarea acestuia constituie 21mln dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.