Un membru al Comisiei Electorale Centrale îl acuză pe ministrul de Externe de imixtiune în activitatea autorităţii electorale
Membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Nicolae Gârbu îl acuză pe ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, de imixtiune în activitatea acestei autorităţi.
Gârbu a declarat, marţi, 16 ianuarie, într-o conferinţă de presă, că Stratan a adresat CEC, în perioada alegerilor başkanului UTA Găgăuzia, o interpelare prin care cerea autorităţii electorale să nu admită în calitate de observatori persoane şi organizaţii din Rusia, specializate în apărarea drepturilor omului pentru monitorizarea alegerilor. Interpelarea ministrului, cu menţiunea „secret de serviciu”, a fost citită membrilor CEC de preşedintele Comisiei, Eugen Ştirbu.
Gârbu susţine că, sfidând legislaţia în vigoare, Stratan „intenţionează să ia sub control şi să transforme activitatea CEC în secret de stat”. El susţine că această indicaţie a lui Stratan este un atentat la democraţie şi chiar la securitatea statului, un lucru absolut inadmisibil în condiţiile în care CEC este un organ independent şi nu o instituţie de buzunar a Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului sau a unor formaţiuni politice, chiar dacă acestea se află la guvernare. „Astfel de acţiuni pun în pericol independenţa şi transparenţa activităţii CEC, membrii căruia, în mare, acceptă o situaţie de conformare tacită”, susţine sursa citată. Gârbu admite că indicaţia lui Stratan a fost executată, deoarece la alegerile din Găgăuzia au fost acreditate în calitate de observatori 41 de persoane din diferite ţări, cu excepţia Federaţiei Ruse.
Membrul CEC a mai făcut referire la publicaţia „Komsomoliskaia pravda” care scrie că „PPCD şi PCRM s-au plasat vădit spre centru, ceea ce, paradoxal, a făcut aceste formaţiuni şi mai puternice, atât de puternice încât Partidul comuniştilor îşi poate permite să ofere opoziţiei controlul asupra CEC, Curtea de Conturi şi serviciile speciale”. Gârbu spune că prin această publicaţie, autorul, Constantin Starâş, demonstrează că guvernarea comunistă continuă să controleze activitatea CEC şi să divizeze membrii acesteia în reprezentanţi ai partidelor parteneriatului politic şi membri ai partidelor de opoziţie.
Gârbu a solicitat Comisiei parlamentare pentru securitatea statului să examineze legalitatea interpelării lui Andrei Stratan şi a amestecului în activitatea CEC, iar rezultatele examinării să fie date publicităţii. În acelaşi timp, sursa citată a cerut membrilor Comisiei să reacţioneze prompt la asemenea acţiuni care „atentează la transparenţa şi independenţa activităţii CEC”, iar mass-media să monitorizeze în permanenţă activitatea autorităţii electorale.
Nicolae Gârbu adeclarat că, în cazul în care solicitările sale nu vor fi acceptate, îşi rezervă dreptul de a ieşi din componenţa Comisiei Electorale Centrale.
-
gln 16.01.06 garbu.mp3
- 0