Un judecător se abține de la examinarea sesizărilor privind creditul rusesc

Judecătorul constituțional Eduard Ababei și-a anunțat abținerea de la examinarea sesizărilor cu privire la creditul rusesc. Examinarea în fond a sesizărilor are loc astăzi, 7 mai, la Curtea Constituțională, transmite IPN.

În debutul ședinței, Eduard Ababei a declarat că cererea este înaintată pe motiv că se află în raporturi de rudenie prin afinitate – este cumnat cu unul din membrii Guvernului. Și anume cu vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor. Or, Ministerul Finanțelor este una dintre instituțiile responsabile de negocierea Acordului de împrumut de stat cu Federația Rusă. Astfel, pentru a evita eventuale suspiciuni în spațiul public referitor la imparțialitatea sa, a decis să se abțină de la examinare, a spus Eduard Ababei.

Tot atunci, deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, a solicitat recuzarea judecătorului Nicolae Roșca. Deputatul a declarat că Nicolae Roșca, până la accederea în funcția de judecător constituțional, a fost membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și avocat al liderei PAS, Maia Sandu, formațiune din care face parte Sergiu Litvinenco, autorul uneia din sesizări.

Deputatul grupului parlamentar Pro Moldova Sergiu Sîrbu a declarat că cererea deputatului PSRM este neîntemeiată și că Vasile Bolea admite un abuz de drept, exercitând presiuni inadmisibile în raport cu plenul și judecătorii Curții Constituționale.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a menționat că Vasile Bolea nu aduce argumente juridice, ci doar etichetări, care nu-i fac față în calitatea sa de președinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plângău, de asemenea, a declarat că cererea este neîntemeiată.

În urma deliberărilor, plenul Curții a decis să respingă demersul lui Vasile Bolea cu privire la recuzarea lui Nicolae Roșca.

Acordul care prevede acordarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro a fost ratificat săptămâna trecută de Parlament. Curtea Constituțională a suspendat acordul, până la examinarea cauzei în fond, după sesizarea depusă de deputatul din Grupul parlamentar Pro Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și  Partidul Acțiune și Solidaritate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.