Un grup de inițiativă cere Ucrainei să permită tranzitul gazului. Adună și semnături

Grupul de inițiativă a cetățenilor a inițiat colectarea semnăturilor privind necesitatea reluării tranzitului gazelor prin teritoriul Ucrainei, în interesul cetățenilor Republicii Moldova. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, reprezentanții grupului au menționat că încetarea tranzitului gazului prin Ucraina, începând cu 1 ianuarie 2025, a avut consecințe grave asupra țării noastre, transmite IPN.

Grupul de inițiativă a cetățenilor dă asigurări că această acțiune nu este una politică. „Nu venim să criticăm, dar să găsim soluții. Unica pe care am găsit-o acum să ne adresăm către autorităților statului vecin”, a menționat Sergiu Ungureanu, activist civic, specialist în domeniul energiei.

Membrii grupului de inițiativă au înaintat un demers către autoritățile de la Kiev, pentru a permite tranzitul gazelor prin teritoriul Ucrainei. „Având în vedere, faptul că, președintele Moldovei, Maia Sandu, a declarat, în cadrul conferinței de presă din 19 decembrie, că nu au perspective negocierile cu Ucraina privind prelungirea tranzitului de gaze către Moldova, noi, cetățenii Moldovei, considerăm necesar să ne adresăm conducerii Ucrainei cu solicitarea de a examina posibilitatea reluării tranzitului de gaze, o decizie de importanță strategică pentru securitatea energetică a Republicii Moldova”, se arată în declarația propusă spre semnare.

„Nu mai poate cetățeanul de rând să facă față. Facturile de astăzi depășesc veniturile cetățeanului de rând. Dar cetățeanul mai are nevoie de alimente, medicamente. E imposibil de supraviețuit în această situație. De asta îi chemăm pe toți să se alinieze, să organizăm colectarea semnăturilor”, a menționat Igor Grițco.

Participanții la conferință consideră insuficient ajutorul statului prin intermediul compensațiilor și consideră necesare noi discuții cu partea ucraineană.

„Din punct de vedere tehnic, încercăm să aducem la cunoștința țării vecine, cu care suntem în relații foarte bune, în relații de parteneriat, că vrem și noi să avem un respect reciproc și să îndemnăm să se reia acel tranzit către Republica Moldova. Noi respectăm decizia Ucrainei de a-și apăra interesele, dar pentru Republica Moldova, și au spus-o și oficialii, partea stângă a Nistrului doar au acumulat datorii”, a menționat activistul civic Sergiu Ungureanu.

Grupul de inițiativă anunță că va colecta semnături în locuri publice și în mod individual.

„Acțiunea va dura până la sfârșitul lunii aprilie. Pe durata procedurii de colectare noi vom presta informațiile veridice și ample. Chemăm toate formațiunile politice, organizațiile, activiștii să ne consolidăm, folosind toate resursele accesibile, pentru a demonstra că ne pasă de viitorul Moldovei”, a menționat activistul civic Denis Timcenco.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.