Un grup de experţi în energetică şi reprezentanţi ai societăţii civile i-au cerut Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să amâne aprobarea deciziei de majorare a tarifelor la gaz şi să facă public proiectul de decizie al ANRE pe problema gazelor din timp.
„Considerăm că ar fi iresponsabil din partea ANRE să revadă tarifele în perioada cât amendamentul la Legea privind gazele naturale, propus de fostul deputat PLDM Semion Furdui, este în vigoare. Acest amendament contravine Directivei Europene [2003/55/CE] şi aduce prejudicii consumatorilor de circa 800 de mii de lei zilnic”, a declarat Victor Parlicov, ex-directorul ANRE, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Potrivit lui, circa 5-6% din majorarea tarifului la gazele naturale, din luna iulie, se datorează anume acestui amendament, iar în tarif sunt incluse costuri suplimentare.
„În baza acestui amendament, banii care sunt achitaţi de compania rusească Gazprom pentru tranzitarea teritoriului moldovenesc nu ajung în venitul reglementar, dar la compania MoldovaGaz, care îi gestionează la propria discreţie”, a continuat Parlicov.
Analistul IPRE, Sergiu Tofilat, a menţionat că Parlamentul până în prezent nu i-a solicitat Curţii Constituţionale anularea „amendamentului Furdui” şi nu a modificat legislaţia pentru a spori independenţa ANRE. „Pe 23 septembrie am făcut publică o rezoluţie în care am enumerat problemele existente în sectorul energetic şi am prezentat un plan de soluţii. La ora actuală, constatăm că majoritatea cerinţelor nu au fost elaborate”, a declarat Tofilat.
Fostul director al ANRE, Nicolae Răileanu, a menţionat că hotărârea de majorare a tarifelor la gazele naturale a fost contestată în judecată. „Am constatat că în cadrul şedinţei ANRE membrii Consiliului de administrare au votat pentru unele cifre, dar în Monitorul Oficial au apărut alte cifre, mai mari”, a afirmat Răileanu.
Referindu-se la aspectul social al majorării tarifelor, Olga Bîtcă, manager de proiecte CREDO, a menţionat că pentru a beneficia de compensaţii pentru achitarea facturilor, solicitanţii trebuie să prezinte cel puţin 12 acte, ceea ce constituie un impediment birocratic.
Şedinţa ANRE privind reexaminarea noilor tarife la gazele naturale, aprobate la 18 iulie, va avea loc vineri, 13 noiembrie.