Un grup de agricultori a rămas păgubit după ce a livrat marfă unui agent economic

Un grup de agricultori a ajuns în imposibilitatea de a începe lucrările agricole de primăvară după ce i-a livrat roada anului 2018 unui agent economic din Chișinău, iar acesta nu și-a onorat angajamentele financiare. Agricultorii spun că au fost păgubiți cu aproape două milioane de lei.

Daniel Bobuţac, agricultor din Briceni, a spus, într-o conferință de presă la IPN, că toamna trecută mai mulți agricultori au convenit cu întreprinderile „Cereale LVN” SRL și „Platinum Agrotrans” SRL din Chișinău, ambele conduse de Ștefan Lucaş, să le vândă semințe de floarea soarelui. Și chiar și-au asumat cheltuielile de livrare a producției în locul solicitat de cumpărător. Agentul economic s-a angajat să facă plățile în 4-7 zile, dar nu a fost să fie. După 14 zile de așteptare, deplasându-se la adresa celor două întreprinderi, agricultorii au constatat că, de doi ani, acestea nu își mai au sediul la adresa juridică indicată. Directorul companiilor în repetate rânduri a ignorat apelurile telefonice ale agricultorilor, iar când le răspundea mai cerea răgaz 2-3 zile.

Agricultorii au depus plângeri la organele de drept, înregistrările audio ale discuțiilor telefonice cu directorul companiilor, conversațiile prin sms și alte mesagerii. Ca rezultat, au fost pornite mai multe cauze penale pentru excrocherie în proporții deosebit de mari, iar la data de 30 ianuarie directorul Ștefan Lucaş a fost reținut. Însă peste două zile a fost eliberat și plasat în arest la domiciliu. Daniel Bobuţac spune că acest fapt a provocat indignare în rândul agricultorilor păgubiți. Există bănuieli că directorul ar avea protecția cuiva și poate scăpa basma curată. Daniel Bobuţac spune că agentul economic îi datorează aproape 815 mii de lei.

Andrei Anischevici, agricultor din Briceni, a spus că a livrat celor două companii producție în sumă de circa 300 de mii de lei, iar dacă nu își recuperează banii nu are cu începe anul agricol 2019. TVA pentru faptul că a vândut semințe de floarea soarelui a plătit deja, iar cumpărătorul nu și-a onorat obligațiile față de el.

Potrivit lui Victor Solovei, agricultor din Soroca, de când s-a intentat dosar penal în privința directorului celor două companii, nu s-a întreprins nicio măsură că fermierilor să le fie restituiți banii. „Noi achităm impozite la stat, dar statul nu ne protejează deloc”, s-a plâns agricultorul, care a livrat semințe de floarea soarelui de circa 360 de mii de lei.

„Pe lângă acele greutăți pe care le avem în agricultură, a mai apărut una: nerespectarea obligațiunilor de către firmele care achiziționează marfă de la agricultori”, a remarcat Nicolae Podobinschi, agricultor din Briceni, care așteaptă să-i fie plătiți 120 de mii de lei.

Andrian Panfili, tânăr fermier din raionul Criuleni, a fost păgubit cu 363 de mii de lei. „Suma cu care îmi este dator Ştefan Lucaş reprezintă cam jumătate din vânzarea pe care am făcut-o în anul 2018”, a spus Andrian Panfili.

Agricultorii solicită organelor abilitate să ia măsuri, iar autorul fărădelegilor să fie tras la răspundere.

  • daniel bobutac despre solciitarea agricultorilor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.