Un grup civic propune înaintarea lui Constantin Oboroc la funcția de președinte

Reprezentanții unui grup civic propun ca la funcția de președinte să fie înaintat un candidat fără de apartenență la vreun partid și care să reprezinte și segmentul de dreapta și de centru. Aceștia consideră că cea mai potrivită candidatură este cea a fostului deputat și fost vicepremier, Constantin Oboroc. Grupul civic îl îndeamnă să-și înainteze candidatura și să depună actele la Comisia Electorală Centrală.

Într-o conferință de presă la IPN, Filip Eftode, reprezentant al grupului civic, a declarat că, din păcate, astăzi instituția prezidențială este o catastrofă adevărată pentru Republica Moldova. „Instituția prezidențială ai impresia că s-a transformat într-o fabrică de troli, de minciuni despre limbă, despre alfabet, despre independența Republicii Moldova. 30 de ani de zile partidele așa-zise de stânga tot ne bat cap în cap cu ideile lor năstrușnice despre limbă, despre alte probleme”, a notat Filip Eftode.

Potrivit lui, acum s-a ajuns într-o criză socială și economică, din care nu se știe cum va ieși statul. Și, în opinia sa, actuala conducere a instituției prezidențiale a făcut că țara să nu aibă relații cu vecinii săi, iar „președintele cunoaște un singur drum – spre Moscova”. Filip Eftode consideră că toate aceste lucruri se întâmplă, deoarece la cârma țării au fost doar profitori. În opinia sa, s-a ajuns aici, pentru că „romanticii” care au participat la mișcările de eliberare națională au fost marginalizai. Și unul dintre ei este Constantin Oboroc. Potrivit lui, el a fost cel care în august 1991 a avut curajul, fiind delegat la ședința Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice, de a declara că Republica Moldova devine independentă. El cunoaște ce înseamnă o instituție prezidențială, a fost și consilierul primului președinte al țării.

Dina Diaconu, reprezentant al grupului civic, a menționat că acest grup a apărut datorită unui inimos tânăr, care locuiește în prezent la Paris și care încă în decembrie 2019, a fondat grupul „Constantin Oboroc – președintele nostru”. Spune că îl cunoaște bine pe Constantin Oboroc și abilitățile lui. „Am luat decizia să ne adresăm lui Constantin Oboroc și să-l rugăm, să insistăm, să-i cerem să vină să depună cererea pentru a candida la Președinția țării. Este un gospodar, are experiență politică, găsește ieșiri din orice situații, este patriot”, a mai spus Dina Diaconu.

Interpretul Tudor Ungureanu a spus că în prezent este o perioadă foarte grea în care trebuie să spunem încotro mergem. „Și mă doare ceea ce se întâmplă pe eșichierul de dreapta. Fraților, noi suntem toți oameni de un soi și ne mâncăm între noi. Și partidulețele acestea de pe dreapta, care se mănâncă între ele, parcă s-au unit, au făcut un partid forțele unioniste, dar o să vedeți ce o să avem în toamnă”, a mai spus Tudor Ungureanu. Potrivit lui, este timpul pentru unire, pentru trezire și pentru a găsi un om destoinic. Or, Constantin Oboroc este un bun destoinic.

Cristina Gîrbu, o tânără care spune că îl cunoaște pe Constantin Oboroc din spusele tatălui ei, crede că este o personalitate demnă care să reprezinte țara. Potrivit ei, în pofida pandemiei și a altor probleme, acest an este crucial, pentru că oferă posibilitatea de a face schimbările aici, acasă. „Cred că toți au observat cât de neglijent a fost gestionată criza în țara noastră și cum clasei politice îi este indiferent de popor, de situația socială și de afacerile întreprinzătorilor. De aceea cred că este momentul cel mai potrivit să alegem o persoană demnă și responsabilă să ne reprezinte țara la cel mai înalt nivel. Și cred că domnul Constantin Oboroc este o persoană demnă, deoarece cunoaște mai bine ca altcineva situația Republicii Moldova, încă de la declararea independenței acesteia”, a mai spus Cristina Gîrbu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.