Victor Manastirlî, fierar din Ciadâr-Lunga, este prezent la expoziția „Fabricat în Moldova” cu cazane pe biomasă proiectate de el. Antreprenorul a relatat reporterului IPN că şi-a început activitatea cu producerea porților şi a gardurilor din fier, iar în timp a ajuns să forjeze metalul pentru a produce de la obiecte decorative pentru grădină până la cazane.
Ideea de a face un cazan adaptat condițiilor din Republica Moldova i-a venit după ce a văzut că foarte multe deșeuri din biomasă sunt arse pe câmpuri. Victor Manastirlî spune că în Moldova se ard resurse care pot fi folosite pentru încălzirea locuințelor. Cazanul a fost patentat, astfel încât drepturile de producere îi aparțin. Antreprenorul zice că poate încălzi o suprafață de aproximativ 150-200 de metri pătrați cu ajutorul cazanului pe care l-a construit.
Cazanul poate lucra cu diferite tipuri de combustibili. Pentru încălzire pot fi folosite atât lemne, cât şi brichete, peleţi sau orice biomasă care arde. Cazanul poate fi alimentat manual sau poate fi programat să lucreze în regim autonom. Antreprenorul a instalat pe cazan o componentă electronică, pe care o programează să transmită comenzi. Cazanul poate fi programat să menţină temperatura apei, se poate alimenta automat cu combustibili sau poate arunca scrumul după ardere.
Fierarul spune că are multe idei şi pe măsura ce la va pune în practică va veni cu acestea la expoziţii precum „Fabricat în Moldova” pentru a le populariza. Un cazan produs de antreprenorul din UTAG costă 30 000 de lei.
Expoziţia naţională „Fabricat în Moldova” se desfăşoară în perioada 1-5 februarie la CIE Moldexpo. Peste 350 de antreprenori din toată ţara sunt prezenţi la eveniment.