Un ex-avocat recidivist, învinuit de săvârșirea a 8 episoade de trafic de influență, a fost condamnat de către judecătoria Chișinău la 11 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Condamnatul a fost privat dreptul de a desfășura activitatea de avocat pe un termen de 5 ani. Actualmente, acesta este dat în urmărire, precizează Procuratura Anticorupție, citată de IPN.
Cauza penală respectivă a fost disjunsă în luna februarie 2021 de către Procuratura Anticorupție, cauza de bază fiind pornită în temeiul mai multor denunțuri.
Potrivit materialelor cauzei, în anul 2015 avocatul ar fi solicitat și primit de la o pârâtă și fiul acesteia 1000 de euro pentru a influența un judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău și 1300 de euro pentru a influența experții tehnici în vederea soluționării cauzei civile în favoarea acesteia.
Într-un alt episod din 2015, avocatul a primit de la denunțători 10000 de euro pentru a influența un judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău ca acesta să emită o decizie favorabilă reclamanților în cadrul unei cauze civile, însă cererea acestora a fost respinsă.
Tot el, în anul 2016, sub pretextul influenței asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Ialoveni, a solicitat și primit de la familia unui inculpat de comiterea unui omor 5000 de euro și 66000 de lei pentru ca ultimul să fie achitat sau să fie condamnat la un termen de închisoare mai mic decât cel prevăzut de lege.
Într-un alt caz, în 2016, reprezentând interesele unui învinuit în ordine de apel și susținând că are influență asupra judecătorilor, a solicitat de la rudele învinuitului 15000 de euro pentru a influență judecătorii să admită apelul, să caseze sentința primei instanțe și să-l achite pe condamnat.
În anul 2017, reprezentând interesele unui învinuit pe o cauză penală aflată în gestiunea Procuraturii municipiului Chișinău, a pretins de la ultimul 1500 de euro, primind 500 de euro, pentru a influența un expert în expertiza medico-legală ca acesta să indice că denunțătorul nu era în stare de ebrietate în momentul accidentului. Ulterior, după expedierea cauzei penale la Judecătoria Chișinău, a mai pretins 10000 de euro pentru „a rezolva problema altfel”, fiind refuzat de denunțător.
Pentru cumul de sentințe, adăugându-i parțial la pedeapsa aplicată prin noua sentință, partea neexecutată a pedepsei stabilite prin Decizia CSJ din 13 decembrie 2022 (3 ani de închisoare), avocatului îi este stabilită pedeapsa definitivă – închisoare pe un termen de 11 ani, în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea dreptului de a desfășura activitatea de avocat pe un termen de 5 ani. De asemenea, s-a dispus confiscarea de la condamnat cu trecerea în folosul statului a sumei de 37000 de euro și 66000 de lei, ca bani rezultați din infracțiune.
Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.