Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Lilian Carp, sesizează Procuratura Generală asupra unui șir de încălcări admise în activitatea Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. În cadrul unui briefing de presă, Lilian Carp a spus că la nodul feroviar din Bender” ar exista o schemă de vindere ilegală a cuprului și a aluminiului, transmite IPN.
Parlamentarul a spus că un grup de angajați ai nodului feroviar de la Bender i-a adus informații, inclusiv probe video, despre cum unii colegi ascund metalul uzat, acumulat după casarea unor vagoane, după care îl vând ilegal. La 23 iulie, securitatea internă a ÎS „Calea Ferată din Moldova” a făcut verificări la Bender, unde au fost depistate depozite pline cu aluminiu și cupru, însă în acte acestea figurau ca fiind fără marfă.
Potrivit deputatului, după verificări a fost anunțat Comisariatul de Poliție Bender-Varnița, pentru a investiga cine protejează „afacerea”. Lilian Carp spune că de atunci oamenii legii de la Bender și Varnița nu au întreprins nimic. Deputatul solicită Procuraturii să investigheze cazul. Ministerului Afacerilor Interne i se cere să se asigure că acest caz nu va fi mușamalizat de către Comisariatul de Poliție Bender.
În altă ordine de idei, deputatul a spus că traversele de beton produse pentru calea ferată în perioada 2006-2015, la uzina din Bălți, deși ar fi trebuit să aibă un termen de exploatare de 25-50 de ani, s-au distrus după 3-5 ani, iar porțiunile unde au fost instalate sunt considerate trasee avariate, iar trenurile circulă cu viteză redusă. Parlamentarul solicită Curții de Conturi să evalueze pierderile generate de activitatea fabricii de la Bălți.
Actualizare: ÎS „Calea Ferată din Moldova” informează că „acum aproximativ o lună, conducerea nodului de cale ferată Bender a informat administrația CFM despre identificarea unor stocuri de metale neluate la evidență și care ar putea fi obiectul unor acțiuni mai puțin transparente”. „Serviciul de revizie și control al magistralei a inspectat subdiviziunea vizată și a confirmat existența unor elemente suspecte, pasibile de atenția și interesul organelor de drept”. În situația dată CFM a decis transmiterea informației acumulate către organele de drept competente, așa cum caracterul acțiunilor respective depășesc clar competențele pe care le are”, precizează administrația întreprinderii.