Un deputat acuză scheme și gestionare proastă a stocurilor de insulină

Deputatul PAS, Dan Perciun, susține că a recepționat multiple sesizări din partea pacienților care suferă de diabet zaharat, din care reiese că, din cauza schemelor și a intereselor din domeniu, sănătatea lor este pusă în pericol. Mai exact, diabeticii sunt puși în situația să-și administreze insulină expirată, să treacă la un alt tip de insulină decât cel cu care erau obișnuiți sau să caute singuri insulina de care au nevoie, în afara sistemului medical, transmite IPN.

„În Republica Moldova sunt 120 de mii de persoane care suferă de diabet zaharat, dintre care 18 mii sunt tratați cu insulină. Și calitatea vieții cărora este afectată direct de interesele care domină acest sistem. Un sistem care, în loc să pună accent pe interesele pacienților, urmărește îmbogățirea factorilor de decizie, conectați la tot ceea ce înseamnă aprovizionarea cu insulină și dispozitive medicale pentru diabetici. Oamenii suferă, sănătatea lor fiind pusă în pericol din cauza gestionării proaste a procesului de achiziții publice la toate etapele”, a declarat Dan Perciun, într-o conferință de presă.

Potrivit lui, oamenii se plâng că la policlinică li s-a spus că insulina NovoRapid nu mai este și nici nu va mai fi, iar medicul urmează să-i dea o rețetă cu un alt tip de insulină.. „Un alt mesaj: „Mie azi îmi dă NovoRapid cu termenul până în iunie. Cică să epuizeze stocul și nu se știe când va fi cu termenul mai mare. Am refuzat”. Vă aduc aminte că insulina, în baza rețetelor, se eliberează pe trei luni. Deci, doamnei, farmacista îi propunea să ia insulina și să și-o administreze, inclusiv după expirarea termenului de valabilitate”, a notat deputatul. Acesta a mai citat mesaje în care persoanele spun că farmaciștii le-ar fi spus că au fost informați că insulina mai poate fi folosită câteva luni după expirare.

În opinia sa, pacienții sunt puși în situația să folosească insulină expirată, pentru că din cauza schemelor și a intereselor, dar și din lipsa capacității de a estima necesitățile reale de insulină, se cumpără mai mult decât este nevoie. Și acest fapt duce și la irosirea banilor publici.

Dan Perciun susține că cel mai elocvent exemplu de gestionare proastă a aprovizionării cu insulină și a tot ce înseamnă scheme, este cazul de rezonanță cu insulina Strim. „În cadrul licitației din 2018, desfășurată pe timpul Silviei Radu, s-a achiziționat insulină în valoare de 28 de milioane de lei. În martie 2021, două-trei luni în urmă, termenul de valabilitate pentru această insulină a expirat. Din tot ce s-a procurat, ținând cont de ultima informație disponibilă privind utilizarea insulinei, nu s-a folosit mai mult de 50%. Deci vorbim de circa 14 milioane de lei care au fost pur și simplu aruncați în vânt. Insulina s-a procurat, dar nu a fost folosită. Dosarele penale care au fost deschise pe acest caz așa și trenează încă din 2019 și nimeni nu a fost tras la răspundere”.

„Solicităm Ministerului Sănătății să intervină de urgență și să asigure o bună gestionare a stocurilor, în așa fel încât să excludem situațiile în care pacienților li se eliberează insulină cu termenul de valabilitate care va expira în momentul când urmează să o administreze. Totodată, sistemic, pentru a rezolva definitiv această problemă, la PAS ne angajăm, ca după alegerile anticipate, să depunem toate eforturile pentru a asigura trecerea la sistemul de asigurare a diabeticilor cu insulină și dispozitive medicale prin compensare”, a mai spus Dan Perciun. Astfel, pacientul cu diabet va putea merge la farmacie după insulină sau dispozitivul medical de care are nevoie, iar ulterior statul achită pentru ele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.