Un copil s-a intoxicat grav cu otravă pentru şoareci

Un copil de 3 ani din municipiul Chişinău a fost internat de urgenţă la Institutul Mamei şi Copilului, în stare gravă, după ce a ingerat otravă pentru şoareci. Fetiţa a găsit granulele  în casă la bunici, iar acestea, fiind colorate, au stârnit curiozitatea copilului lăsat fără supraveghere, care a ingerat o cantitate necunoscută deocamdată de otravă, transmite IPN.

Şefa Secţiei reanimare somatică, Ana Oglindă, a declarat că fetiţei i-a fost făcut imediat lavaj gastric şi i s-a administrat antidotul corespunzător. Copilul urmează să se afle mai multe zile sub supravegherea medicilor, la terapie intensivă. Şefa secţiei a explicat că acest preparat este extrem de periculos, fiindcă conţine substanţă anticoagulantă, care poate provoca hemoragii, iar dacă doza e una mare, atunci consecinţele pot fi fatale.

Un alt copil de 3 ani din municipiu a fost internat în stare gravă la terapie intensivă după ce a băut acid formic. Mama fetiţei a povestit că în momentul incidentului se afla în casă. Micuţa a mers în camera unchiului, unde a găsit substanţa şi a băut din sticlă. Deocamdată nu este clar ce cantitate de substanţă a ingerat copilul, dar potrivit medicilor, aceasta provoacă arsuri ale mucoasei şi o perioadă copilul nu va putea mânca.

Specialiştii le cer adulţilor să nu lase copiii fără supraveghere, să fie vigilenţi şi să le explice ce este bine şi ce este rău. Toate substanţele toxice trebuie să fie puse în dulapuri încuiate, amplasate cât mai sus, la cel puţin 1,5 m de la podea. De asemenea, medicii solicită adulţilor în cazuri grave să nu recurgă la automedicaţie, ci să consulte un medic până vine ambulanţa. În prealabil poate fi consultat specialistul de la Serviciul TOXAPEL – 022.555.220. Acest serviciu acordă asistenţă medicală telefonică părinţilor şi cadrelor medicale privind primul ajutor în cazul intoxicaţiilor la copii.

Mai multe informaţii despre cum poate fi protejat copilul pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

  • ana oglinda despre copilul otravit.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.