Un copil de 3 ani a ajuns la reanimare cu arsuri după ce s-a jucat cu chibriturile

Jocul cu chibriturile s-a sfârşit grav pentru un copil de 3 ani din satul Todireşti, raionul Ungheni. Lăsaţi fără supraveghere de către părinţi, fata şi fratele ei de 5 ani au găsit în locuinţă chibrituri, provocând un incendiu. Cu arsuri pe toată suprafaţa corpului şi cu intoxicaţie, fata a fost transportată de urgenţă la Spitalul clinic republican „Emilian Coţaga” din capitală, în secţia reanimare.

Solicitat de IPN şeful Secţiei arsuri, Gheorghe Vicol, a declarat că fata se află în stare de şoc, suferind arsuri grave pe faţă, cap, mâini, trunchi şi picioare. Medicii întreprind toate măsurile pentru a-i salva viaţa micuţei.

Ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu, a declarat pentru IPN că cei doi copii au găsit chibriturile lăsate la vedere în casă, le-au aprins, iar de la ele au luat foc lucrurile din încăpere. Incendiul a fost lichidat de către vecini. Fetiţa a fost transportată la spital cu arsuri grave şi cu intoxicaţie cu monoxid de carbon. Din fericire, fratele ei, care a ieşit din casă după ajutor, a scăpat nevătămat.

Liliana Puşcaşu a menţionat că părinţii nu trebuie să lase copiii în niciun caz nesupravegheaţi, iar toate sursele de aprindere, chibrituri, brichete sau alte obiecte periculoase, trebuie ţinute în locuri inaccesibile pentru copii, mai ales în cazul copiilor cu vârstă preşcolară, care nu conştientizează pericolul acestora. Copiii nu vor fi lăsaţi singuri nici pentru perioade scurte de timp, mai ales dacă în încăpere există eventuale pericole.

O atenţie deosebită trebuie acordată regulilor de apărare împotriva incendiilor, în special în perioada rece a anului. La începutul anului, trei surori cu vârstele de 4 ani, 2 ani şi, respectiv, 1 an, din satul Drăsliceni, raionul Criuleni au murit intoxicate cu gaze de ardere. Fetele au fost lăsate singure acasă, cu focul aprins în sobă.

Potrivit unui studiu efectuat de Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova), în cadrul Campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău!”, care a analizat cunoştinţele, atitudinile şi practicile persoanelor care au în grijă copii de la 0-5 ani, doar 27,2% dintre părinţii conştientizează risc de izbucnire a unui incendiu în gospodărie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE