O fetiţă de un an şi trei luni din Cojuşna, raionul Străşeni, a făcut stop cardio-respirator după ce a inhalat mai multe seminţe. Ea a fost transportată de urgenţă la Centrul Mamei şi Copilului, unde a fost operată. Şefa Secţiei terapie intensivă şi reanimare a Centrului, Ana Oglindă, a declarat pentru IPN că urmările ar fi fost tragice, dacă fetiţa nu ar fi fost supusă în timp util unei intervenţii chirurgicale.
Părinţii nu au ştiut când şi cum micuţa a inhalat seminţele, căci se aflau la muncă în câmp, în timp ce fetiţa a rămas în supravegherea bunicii. Când părinţii au revenit acasă au descoperit că fetiţa a făcut o criză de respiraţie şi au apelat de urgenţă la medici. Aceştia din urmă au determinat că micuţa a inhalat seminţe de măr, floarea soarelui şi alune.
Ana Oglindă a atenţionat părinţii că micuţii trebuie hrăniţi cu mere curăţate de seminţe, iar seminţele de floarea-soarelui şi alunele sunt contraindicate la această vârstă. Ea a recomandat adulţilor să supravegheze permanent copiii, pentru că de multe ori un moment de neatenţie le poate pune viaţa în pericol, odată ce copiii sunt foarte activi şi curioşi. Medicul a menţionat că uneori copiii care au înghiţit corpi străini nu se refac complet niciodată, chiar dacă au fost supuşi intervenţiilor chirurgicale complicate şi tratamentelor.
În cazul în care un copil inhalează un corp străin acesta se blochează în tractul respirator şi provoacă dificultăţi de respiraţie, dar şi procese inflamatorii şi infecţioase. Astfel de accidente pot să apară la orice vârsta, dar sunt frecvente în cazul copiilor cu vârsta între 1 şi 3 ani.
Potrivit Centrul Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii, în anul 2012 au fost înregistrate 33 567 de accidente în condiţii casnice în care au avut de suferit copiii, iar 60 de copii de până la 5 ani şi-au pierdut viaţa în urma sufocărilor, traumelor, otrăvirilor, înecului şi accidentelor rutiere.